27 Φεβρουάριος 2020, 20:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 21:37

Σύσκεψη Κικίλια με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας – Τι γίνεται με τις μάσκες

  • Covid-19: Saint Laurent και Gucci παράγουν μάσκες για να καλύψουν την έλλειψη
    Εικόνα από εργοστάσιο παραγωγής ιατρικών μασκών στην Κίνα (φωτ.: EPA / Xu Congjun China Out)

Τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έλαβε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσα σήμερα εκτάκτως τους εκπροσώπους και αντιπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο υπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους και αντιπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

«Η βιομηχανία του φαρμάκου έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Έλληνα ασθενή. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στην παρούσα φάση. Η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οι οποίες είναι εν εξελίξει, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, όσον αφορά στα φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή και πάνω απ’ όλα για τον Έλληνα πολίτη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Κώστας Παναγούλιας.

Τι γίνεται με τις μάσκες
Όσον αφορά την επάρκεια αναλώσιμων υλικών, δεν τίθεται θέμα, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, παρότι παραδέχονται ότι η Κίνα που παράγει μεγάλο μέρος από νοσοκομειακές μάσκες έχει σταματήσει να εξάγει, αλλά αυτό, όπως εξηγούν, είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα εργοστάσιο στην βόρεια Ελλάδα που παράγει τέτοιες μάσκες και έχει ήδη ενημερωθεί να μην προβεί σε εξαγωγές αλλά να κρατήσει και διαθέσει –εφόσον κριθεί αναγκαίο– την παραγωγή του αποκλειστικά στην Ελλάδα.