27 Φεβρουάριος 2020, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 15:55

Τουρκία: Βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν

  • Τουρκία: Βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA)

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών βρίσκονται τα ποσοστά του AKP, του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία. Σε μια περίοδο που φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα DUVAR δείχνει ότι η παράταξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να υποστεί εκλογική ήττα.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία KONDA, και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, Μπεκίρ Αϊρντίρ, οι ψηφοφόροι του AKP μετακινούνται σε μια «γκρίζα περιοχή» αναποφάσιστων, που φτάνει το 36-37%.

Η πολιτική πόλωση είναι μεγάλη στην Τουρκία, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να δηλώνουν ότι προτιμούν να απέχουν από τις επόμενες εκλογές από το να ρίξουν την ψήφο τους αλλού. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας.

Υπέρ της αποχής «ψηφίζουν» κυρίως οι νέοι, που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον στην Τουρκία. Ο Μπεκίρ Αϊρντίρ σχολιάζει ότι η κοινωνία είναι εγκλωβισμένη στα δίλημμα «ελευθερία ή ασφάλεια» και «δημοκρατία ή ευμάρεια». Σημαντικό πρόβλημα είναι και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αλλά και το ζήτημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με την έρευνα της KONDA, οι Τούρκοι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες την ώρα που η κυβέρνηση δαπανά τόσα χρήματα για τους πρόσφυγες.

Σήμερα, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση εκπροσωπούνται πέντε κόμματα: το ΑΚΡ κατέχει 290 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 139 έδρες, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 61 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 49 έδρες και το Καλό Κόμμα 37 έδρες. Εάν γίνονταν αυτό το σαββατοκύριακο εκλογές, όλα τα κόμματα θα έμπαιναν στο κοινοβούλιο, αλλά κανένα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πάντως, το εκλογικό σώμα ενδέχεται να επηρεαστεί από την εμφάνιση δύο νέων σχηματισμών. Πρόκειται για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που ιδρύθηκε πέρσι, και το υπό ίδρυση κόμμα του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνα Φερεντίνου.