27 Φεβρουάριος 2020, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2020, 09:56

Καθαρά Δευτέρα 2020: Πού θα γιορταστεί ποντιακά φέτος

  • Καθαρά Δευτέρα 2020: Πού θα γιορταστεί ποντιακά φέτος
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με παραδοσιακά γλέντια και ξεφάντωμα με μουσική και χορό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς. Η λαγάνα, ο ταραμάς, τα θαλασσινά, και φυσικά ο χαλβάς, είναι τα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους, και οι χαρταετοί ετοιμάζονται να δώσουν χρώμα στον ουρανό.

Όπως κάθε χρόνο, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα πρωταγωνιστήσουν η ποντιακή λύρα και οι χοροί του αλησμόνητου Πόντου.

Έτσι λοιπόν για την Αθήνα, στο λόφο Δηλαβέρη Μεταμόρφωσης θα υπάρχει σαρακοστιανό φαγητό, κρασί και άφθονη ελληνική παραδοσιακή μουσική, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς. Στο Πάρκο Αττικής Οδού των Δήμων Χαλανδρίου και Βριλησσίων θα εμφανιστεί το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας» ξεσηκώνοντας τους θεατές.

Στη Νάουσα, και συγκεκριμένα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί ποντιακό γλέντι για τα Κούλουμα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ενώ στην πλατεία Μυλαυλάκου Κατερίνης θα προσφερθούν νηστίσιμα φαγητά και κρασί από τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών των διοργανωτών (όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης).

Παραδοσιακά ποντιακά κούλουμα θα κάνουν και στις Σέρρες με το Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών να ετοιμάζει μεγάλο γλέντι (ώρα 10:30) στις εγκαταστάσεις του σωματείου, ενώ στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας διοργανώνεται την ημέρα αυτή ποντιακό ξεφάντωμα.

Τέλος, στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, στην πλαζ Αρετσούς, θα διεξαχθεί ποντιακό γλέντι, με τη λύρα του Πόλυ Εφραιμίδη και στην Αερτοράχη Ελασσόνας θα μοιραστεί παραδοσιακή φασολάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.