27 Φεβρουάριος 2020, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 12:50

Μηταράκης: Γιατί πήγαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο

  • Μηταράκης: Γιατί πήγαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο
    Οι άνδρες των ΜΑΤ επιβιβάζονται στο «Νήσος Ρόδος» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Με το «Νήσος Ρόδος» αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί οι διμοιρίες των ΜΑΤ, μία ημέρα μετά τα εκτεταμένα επεισόδια. Στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι που άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς, ωστόσο η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα και υπήρξαν μόνο λεκτικοί διαπληκτισμοί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η γενική απεργία στη Λέσβο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει κλειστά κέντρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος παραχώρησε άλλη μία συνέντευξη, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών, και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να παραμείνουν να χωματουργικά μηχανήματα στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί.

Σχετικά με τα επεισόδια στα νησιά, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί με ψευδείς πληροφορίες και ψευδή στοιχεία, και τόνισε ότι βλέπουμε να ενώνονται οι ακραίες συμπεριφορές της Αριστεράς και της Δεξιάς. «Πέρασα όλο το 24ωρο στο θάλαμο επιχειρήσεων. Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της ΕΛΑΣ ήταν να υπάρχει μηδενική επαφή και να μην επηρεαστεί κανένας πολίτης. Ένας από τους λόγους που ήταν μεγάλες οι δυνάμεις της αστυνομίας που πήγαν στα νησιά ήταν για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μην υπάρχουν επεισόδια», σημείωσε.

Ακόμα, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια βιώσιμη αντιπρόταση και ότι η κυβέρνηση είναι διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων. Για τις δομές στην ενδοχώρα εξήγησε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσα στο 2020 «και να απελευθερωθούν 10.000 κρεβάτια που σήμερα κρατούνται από άτομα που δεν δικαιούνται πλέον να είναι στις δομές». Αναγνώρισε δε ότι «στην κρίση θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε και κόσμο από τα νησιά χωρίς άσυλο, αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο που να μην έχει αύξηση των ροών».