27 Φεβρουάριος 2020, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 13:15

Τον Μάρτιο η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας στη Δράμα, με θέμα τη Λαμπρή στον Πόντο

  • Τον Μάρτιο η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας στη Δράμα, με θέμα τη Λαμπρή στον Πόντο
    Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση (φωτ.: facebook / Δημοτικό Ωδείο Δράμας)

Μετά την πρώτη συνάντηση ποντιακής λαογραφίας που πραγματοποιήθηκε πέρσι με θέμα «Το Άγιο Δωδεκαήμερο στον Εύξεινο Πόντο», ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου Δράμας Έξ Αργυρουπόλεως και Κάρς επανέρχεται με τη δεύτερη συνάντηση, με θέμα αυτήν τη φορά την πορεία προς την ημέρα της Ανάστασης, τη Λαμπρή, μέσα από την καθαρτήρια οδό της Σαρακοστής και την άφατη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαρτίου (ώρα 18:30), στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» Λένα Σαββίδου, η οποία θα αναφερθεί στα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής και του Πάσχα στον Εύξεινο Πόντο μέσα από καταγραφές πρώτης γενιάς προσφύγων, και η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας Έξ Αργυρουπόλεως και Κάρς Φανή Δημητριάδου, η οποία θα αναλύσει το εθιμοτυπικό της Σαρακοστής και του Πάσχα στο Μαυρόβατο Δράμας μέσα από καταγραφές Ποντίων προσφύγων της περιοχής.

«Στην εκεί πατρίδα συνήθιζαν οι δικοί μας να μιλούν για Λαμπρή αναφερόμενοι στην αναστάσιμη ημέρα. Έχει άραγε κάποιο νόημα να το γνωρίζουμε αυτό ως μια επιπλέον εγκυκλοπαιδική γνώση, ή μήπως χρειάζεται να το βιώσουμε για να το κατανοήσουμε; Η καθαρτήρια στενωπός της Σαρακοστής, η κατάδυση στα βάθη της θλίψης των Παθών και του θανάτου, η ανάδυση της αγάπης ως σωτηρίας οδού είναι πανάρχαιοι δρόμοι που οδηγούν την ψυχή των ανθρώπων σε φως πνεύματος λαμπρού και στην Ανάσταση. Αν τους βαδίσει κάποιος τότε βιωματικά πλέον αναφέρεται στη Λαμπρή, όχι γιατί έτσι του είπαν πως λεγόταν, αλλά γιατί έτσι, ως φως ψυχής και πνεύματος λαμπρό, την βίωσε ο ίδιος. Μεγάλο και δύσκολο το στοίχημα. Καλή μας δύναμη για να αντέξουμε και να το φέρουμε επιτυχώς σε πέρας» ανέφερε στο pontos-news.gr η Λ. Σαββίδου.

Θα συμμετέχει η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας και ο Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι», υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του καθηγητή βυζαντινής μουσικής Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.