27 Φεβρουάριος 2020, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 08:51

Συρία: Σημαντική νίκη των αντικαθεστωτικών και των τουρκικών δυνάμεων

  • Συρία: Σημαντική νίκη των αντικαθεστωτικών και των τουρκικών δυνάμεων
    (Φωτ.: EPA / STR)

Τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ στη Συρία φέρονται να ανακατέλαβαν Σύροι αντικαθεστωτικοί με την υποστήριξη της Τουρκίας· αυτή είναι η πρώτη ήττα για το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ που μετά από εννέα χρόνια πολέμου προελαύνει στην επαρχία Ιντλίμπ και σε τομείς που την περιβάλλουν με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας. Στη Σαρακέμπ μπήκαν πριν από τρεις εβδομάδες – η πόλη βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο όπου διασταυρώνονται δύο βασικοί οδικοί άξονες.

Η είδηση προβάλλεται εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ, με πλάνα που δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καθώς προωθούνται προς τη Σαρακέμπ.

Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για να διώξει τον συριακό στρατό από τις περιοχές γύρω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, και έδωσε διορία στις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν «ως το τέλος του μήνα».

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία που βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα – πρόκειται για τον τρίτο γύρο επαφών Ρωσίας-Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Ιντλίμπ. Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι μια πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν· η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, στρατιωτικούς και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.