27 Φεβρουάριος 2020, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 08:04

Κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη: Αναζητούνται όσοι είχαν επαφή με την 38χρονη

  • Κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη: Αναζητούνται όσοι είχαν επαφή με την 38χρονη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Υπό στενή ιατρική παρακολούθηση βρίσκεται η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ ελέγχονται και 15 άτομα του στενού κύκλου της, τα οποία μπήκαν σε καραντίνα αν και δεν εμφανίζουν μέχρι στιγμής συμπτώματα. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στόχος είναι η αποφυγή διασποράς του ιού, γι’ αυτό και εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν κοντά στη θέση της κατά την επιστροφή της από το Μιλάνο, ενώ αναζητούνται και άλλα άτομα που ενδεχομένως είχαν επαφή μαζί της.

Όσοι είχαν επαφή με την 38χρονη εάν εμφανίσουν συμπτώματα θα τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Επίσης, τους προτείνεται να μην ταξιδέψουν και να μην έχουν κοινωνικές επαφές.

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παραμένει στην ειδική μονάδα του ΑΧΕΠΑ. Είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για τη διεθνή έκθεση μόδας και επέστρεψε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με πτήση της Ryanair. Πήγε μόνη της στο «Παπαγεωργίου» το βράδυ της Δευτέρας με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης.

Νωρίτερα είχε λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (έχει εκλεγεί διαμερισματική σύμβουλος) γι’ αυτό και έγινε απολύμανση του δημαρχιακού μεγάρου, ενώ για προληπτικούς λόγους κλειστό θα μείνει σήμερα το 105ο Δημοτικό όπου φοιτά το παιδί της.

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Ελλάδα έθεσε σε εφαρμογή όλο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει και ανάκληση των αδειών του υγειονομικού προσωπικού. Στο Ινστιτούτο Παστέρ αποστέλλονται σε ημερήσια βάση δεκάδες δείγματα. Παράλληλα, «τρέχει» καμπάνια ενημέρωσης, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει ψυχραιμία, παραμονή στο σπίτι, αποφυγή επαφών με άλλα άτομα και άμεση ειδοποίηση ενός γιατρού ή του κέντρου επιχειρήσεων που λειτουργεί σε 24ωρη βάση (τηλ.: 210 5212504).