26 Φεβρουάριος 2020, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2020, 21:11

Ο πρώην αρχηγός της γαλλικής κατασκοπείας θα έχει εκπομπή στο Russia Today

  • Ο πρώην αρχηγός της γαλλικής κατασκοπείας θα έχει εκπομπή στο Russia Today
    (Φωτ.: france24.com)

Ο πρώην αρχηγός της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSE) Αλέν Ζουιγιέ θα έχει εκπομπή στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT France με θέματα γεωπολιτικής, γράφει ο ραδιοσταθμός Rfi στη ρωσική του ιστοσελίδα.

Η εκπομπή, διάρκειας 13 λεπτών με τίτλο «La Source» («Η πηγή»), θα βγαίνει στο αέρα δύο φορές το μήνα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η διευθύντρια του RT France Ξένια Φιόντοροβα, και αναφέρεται ότι η εκπομπή θα έχει ως θεματική «τη διπλωματία, τις διενέξεις, την τρομοκρατία, την ασφάλεια και τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπηρεσιών κατασκοπείας» και πως η πρώτη εκπομπή προγραμματίζεται να βγει στον αέρα τον Μάρτιο.

«Πέραν των οποιωνδήποτε ιδεολογικών αντιλήψεων, η γεωπολιτική θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την αντικειμενική πραγματικότητα», δηλώνει στη σχετική ανακοίνωση ο ηλικίας 77 ετών Αλέν Ζουιγιέ.

Η διευθύντρια του RT France Ξένια Φιόντοροβα δήλωσε από τη μεριά της ότι είναι «πολύ ευτυχής» που ένας άνθρωπος «τέτοιας εμβέλειας» θα συνεργαστεί με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα επιτρέψει στους τηλεθεατές μας να κατανοήσουν βαθύτερα τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στον κόσμο», δηλώνει η ίδια στην ανακοίνωση του RT France.

O Αλέν Ζουιγιέ επανειλημμένα έχει εκφράσει θέσεις φίλα προσκείμενες στο Κρεμλίνο.

Για παράδειγμα σε συνέντευξη του στο κανάλι του Youtube Thinkerview, την οποία παρουσίασε στην ιστοσελίδα του το RΤ, χαρακτήρισε την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) Σεργκέι Σκριπάλ «αγγλοσαξωνική χειραγώγηση», εξήρε την πρόοδο της Ρωσίας στον τομέα των εξοπλισμών και δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αποτελεί απειλή για τις Δυτικές χώρες. Τη συνέντευξη, στην οποία ο Ζουιγιέ τάσσεται υπέρ της ρωσικής επέμβασης στην Συρία και μιλάει για την εξάρτηση της Γαλλίας από τις ΗΠΑ, μπορεί επίσης να την βρει στην ιστοσελίδα του RT.

Ο Ζουιγιέ διετέλεσε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) το 2002. Πριν τεθεί επικεφαλής της DGSE, εργάζονταν σε μεγάλες γαλλικές και διεθνείς εταιρείες. Ιδιαίτερα γνωστός έγινε το 2001, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της αλυσίδας των καταστημάτων της βρετανικής εταιρείας Marks & Spencer στην Γαλλία με στόχο το κλείσιμό τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.