26 Φεβρουάριος 2020, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2020, 13:35

Covid-19: Στερεύουν τα αποθέματα αίματος στην Κίνα

  • Sunday Times: Ιός με γενετικές ομοιότητες με τον SARS-CoV-2 ίσως είχε εμφανιστεί στην Κίνα το 2012 2
    Κινέζοι πολίτες περπατούν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό «Lujiazui», στη Σαγκάη, φορώντας προστατευτικές μάσκες (φωτ.: EPA / LIU XINGZHE)

Σημαντική μείωση στις δωρεές αίματος καταγράφεται στα νοσοκομεία της Κίνας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στερεύουν τα αποθέματά του. Παρόλο που γιατροί και προσωπικό των νοσοκομείων προσφέρουν αίμα για να καλύψουν κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες ανάγκες, ήδη έχουν αρχίσει να αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία από τον νέο κορονοϊό, τον Covid-19.

Καρκινοπαθείς, άνθρωποι με παθήσεις του αίματος και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από μετάγγιση.

Η έλλειψη αποτυπώνει το πώς η επιδημία επέτεινε τα υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα υγείας της Κίνας. Οι προμήθειες αίματος ήταν ανέκαθεν περιορισμένες. Με τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού να αποτρέπουν τη συγκέντρωση ανθρώπων σε μεγάλες ομάδες, τα κέντρα αιμοδοσίας πασχίζουν να καλύψουν τα κανονικά επίπεδα αιμοδοσίας από φοιτητές, στρατιωτικούς, εργαζομένους σε κρατικές επιχειρήσεις και μη προγραμματισμένες δωρεές.

«Ο αριθμός των ανθρώπων στους δρόμους έχει μειωθεί απότομα, ο όγκος του αίματος που προσφέρεται έχει μειωθεί ξαφνικά», προειδοποίησε κέντρο αιμοδοσίας στην πόλη Λινγί, στη βορειοανατολική Κίνα, με ανάρτησή του στο WeChat νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Αυξάνονται τα κρούσματα, εξαπλώνεται η επιδημία
Τ
α κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί: η επιδημία ιογενούς πνευμονίας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρότι οι απολογισμοί μειώνονται στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Σήμερα διαπιστώθηκε και κρούσμα στην Ελλάδα. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα επτά χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.