25 Απρίλιος 2014, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Νότια Κορέα: Καμπίνες γεμάτες πτώματα

  • Τραγωδία χωρίς τέλος στη Νότια Κορέα: Καμπίνες γεμάτες πτώματα

Τραγωδία χωρίς τέλος, θρήνος χωρίς όρια. Το ναυάγιο του πλοίου Sewol στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας στοιχειώνει και θα στοιχειώνει για πάντα μια ολόκληρη χώρα.

Ένα έκτακτο του CNN προκαλεί ανατριχίλα. «Οι δύτες που ερευνούν το βυθισμένο νοτιοκορεάτικο φέρι βρήκαν καμπίνες γεμάτες πτώματα αλλά υπάρχουν εμπόδια και δε μπορούν να τα ανασύρουν», μεταδόθηκε.

Οι δύτες που κατάφεραν να φτάσουν στα ενδότερα του πλοίου, βρήκαν τις σορούς 48 κοριτσιών, που φορούσαν τα ειδικά γιλέκα, σε μια καμπίνα που χωρά 30 άτομα. Είχαν τρέξει όλα στο ίδιο δωμάτιο όταν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, σύμφωνα με το CNN.

Τώρα, η προσπάθειά τους επικεντρώνεται στο να φτάσουν σε καμπίνα όπου πιστεύεται πως βρίσκονται άλλα περίπου 50 κορίτσια.

Οι δύτες δίνουν μάχη με το χρόνο, αφού πέρα απ’ όλα τ’ άλλα εμπόδια στην περιοχή του ναυαγίου πλησιάζει και καταιγίδα.

Ήδη οι συνθήκες των ερευνών είναι δραματικές. Στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Επιπλέοντα αντικείμενα εμποδίζουν τους δύτες να ανασύρουν τις σορούς που βρέθηκαν στις καμπίδες, σύμφωνα με το CNN. Πολλές πόρτες δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν εξαιτίας της πίεσης του νερού και οι δύτες αναγκάζονται να σπάνε παράθυρα για να φτάσουν σε συγκεκριμένους χώρους του πλοίου.

Κάθε μέρα, οι δύτες ανασύρουν σχεδόν 30 πτώματα. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Όπως είπε ο καπετάνιος Kim Jin-hwang, επικεφαλής των ερευνών, οι περισσότεροι απ' αυτούς που βρέθηκαν μέσα στο πλοίο φορούσαν σωσίβια και ίσως αυτό να έκανε ακόμη πιο δύσκολο το να διαφύγουν, αφού η έξοδοι πιθανότητα ήταν βυθισμένες στο νερό, από κάτω τους.

Οι δύτες έπρεπε να τους βγάλουν τα σωσίβια για να τους ανασύρουν.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Θεωρούνται εδώ και μέρες νεκροί και η προσπάθεια των δυτών επικεντρώνεται στο να τους ανασύρουν από το κουφάρι του Sewol ώστε οι οικογένειές τους να τους θρηνήσουν όπως πρέπει.

Του έσκισαν τα ρούχα

Ομάδα οργισμένων γονιών, απεγνωσμένοι και απογοητευμένοι από τις αρχές, επιτέθηκε σε αξιωματούχο της ακτοφυλακής, κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα.

Οι γονείς εισέβαλαν στο γραφείο του υποδιευθυντή της ακτοφυλακής στο Τζίντο, τον έσυραν προς το λιμάνι από το οποίο αναχωρούν τα πλοία με τους δύτες, έσκισαν το πουκάμισό του και τον χτύπησαν.

Οι συγγενείς τον υποχρέωσαν στη συνέχεια, όπως και τον υφυπουργό Πολεμικού Ναυτικού Λι Τζου-Γιουντζ, και τον αρχηγό της ακτοφυλακής Κιμ Σέοκ-Κιουν, να περάσουν τη νύκτα στο λιμάνι καθισμένοι καταγής.

«Πως μπορείτε να μας κοροϊδεύετε για να πιστέψουμε πως ήσασταν εκεί (σ.σ. στο σημείο του ναυαγίου) και προσπαθούσατε να σώστε τα παιδιά μας», φώναζε μια εξαγριωμένη μητέρα σύμφωνα με το CNN.

Οι οικογένειες κατηγορούν τις αρχές ότι στις περιγραφές τους υπερέβαλαν την έκταση της επιχείρησης διάσωσης, ενώ εκείνοι διαπίστωσαν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα μεταβαίνοντας νωρίτερα χθες με πλοίο στον τόπο της καταστροφής.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση μερικών μέτρων από τη σκηνή του επεισοδίου, δεν αντέδρασαν και οι τρεις άνδρες μόλις που υπερασπίσθηκαν τους εαυτούς τους, ένδειξη της απροθυμίας των αρχών να τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο την οργή των οικογενειών, σε μια χώρα στην οποία η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη.

Οι συγγενείς θέλουν να περισυλλεγούν όλα τα πτώματα από το πλοίο πριν από το τέλος του σαββατοκύριακου, μια επιθυμία που λίγες πιθανότητες έχει να πραγματοποιηθεί.

Πηγή: newsit.gr