25 Απρίλιος 2014, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Γιατί ανάβουμε κεριά μπροστά στις εικόνες;

  • Γιατί ανάβουμε κεριά μπροστά στις εικόνες;

Γιατί ανάβουμε κεριά μπροστά στις εικόνες;

«Στον Κύριο, την Παναγία μας ή σε κάποιον αγγελο ή Άγιο προσφέρω ένα ὑλικό φως (κεριά, καντήλια), ώστε εκείνοι να μου χαρίσουν με ις προσευχές τους το φως της χάριτος Του, φως πνευματικό να με οδηγήσουν μακρυά απ᾽ το σκοτάδι της αμαρτίας, μέσα στο φως της γνώσεως του Θεού και των αρετών.

Προσφέρω υλική φωτιά, ώστε ν᾽ ανάψει στην καρδιά μου το πυρ της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να εξαφανίση απ᾽ την άθλια καρδιά μου τη φωτιά των παθών.

Προσφέρω φως με την επιθυμία να γίνω φως ο ίδιος, να θερμαίνω και να φωτίζω όλους όσοι βρίσκονται μέσα στο ναό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οοποίο ανάβω κεριά μπροστά στις εικόνες. Αυτές τις σκέψεις έχω όταν ανάβω κεριά στο μανουάλι.

Ομολογώ ότι βάζω τα κεριά μπροστά στις εικόνες με την ελπίδα πως θα λάβω πνευματική ευλογία απ᾽ τα Αγία και πανάγια πρόσωπα, που εικονίζονται σ᾽ αυτές. Ομολογώ την πνευματική μου αυτή επιθυμία προς το κέρδος. Υπάρχει ο νόμος της ανταποδόσεως να περιμένεις δώρο στο δώρο. “Ενω μέτρω μετρείτε, αντιμετρηθήσεται υμίν”(Μθ 7, 2), είπε ο Κύριος».

Επίσης: «Όταν προσεύχεσαι μόνος σου και νοιώθεις θλιμμένος ή η μοναξιά σου σε στενοχωρεί και σε αποκαρδιώνεί, να γνωρίζεις πως ο Τριαδικός Θεός σε παρακολουθεί με μάτια λαμπρότερα και φωτεινότερα απ᾽ τον ήλιο. Το ίδιο κάνει και ο φύλακας άγγελός σου, όλοι οι άγγελοι και οι Άγιοι του Θεού. Να το πιστεύεις απόλυτα αυτό. Γιατί όλοι τους είναι ενωμένοι με το Θεό όπου είναι ο Θεός είναι και αυτοί μαζί. Όπου βρίσκεται ο ήλιος, εκεί κατευθύνονται όλες οι ακτίνες».

Ἅγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης (+1908)

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr