26 Φεβρουάριος 2020, 00:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 23:49

Μητσοτάκης από Κομοτηνή: Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση

  • Μητσοτάκης από Κομοτηνή: Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει ενώ τον παρακολουθεί ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Νομού Ροδόπης, στην Κομοτηνή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Παράδειγμα προς μίμηση είναι η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη και για αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού! Μάλιστα όπως είπε, χθες, στη διάρκεια ομιλίας σε εκπροσώπους φορέων του Νομού Ροδόπης στην Κομοτηνή, πρέπει να μείνει έξω από τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η αύξηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Η Θράκη, πρόσθεσε, συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, θα θέσει στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, το αίτημα να υπάρξει ρηματική διακοίνωση ώστε να περνούν από τη συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας και τουριστικά λεωφορεία και μετά φορτηγά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης από την εν λόγω διάβαση διέρχονται κάθε χρόνο 1.800.000 ΙΧ αυτοκίνητα. Οι νέοι 800 συνοριοφύλακες θα εκπαιδευτούν στην Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής και ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα καταβληθούν προσπάθειες να εκπαιδευτούν και υπάλληλοι της FRONTEX.

Το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», θα είναι το πιο σύγχρονο της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μνημόνευσε ότι το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε ότι το συνεχίζει και θα το τελειώσει η δική του κυβέρνηση και ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα το εγκαινιάσει το 2024.

Σε ότι αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής και τη μεταφορά Νοσηλευτικής, στηρίζει την απελευθέρωση δημιουργίας ξενόγλωσσων Τμημάτων και με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κτιστούν νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες. Για τον τομέα του τουρισμού τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη Θράκη. Σχετικά με το εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ είπε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους θέλουν την προστασία της πρώτης κατοικίας να ενταχθούν τώρα στο σχετικό πλαίσιο. Ως προς το θέμα του ιδιωτικού χρέους κάλεσε τους πολίτες να μην δίνουν σημασία σε όσα γράφονται, διότι δεν είναι ακόμα το σχετικό νομοσχέδιο.

Εκπρόσωποι φορέων τον κάλεσαν να επισκεφθεί την Κομοτηνή τον Απρίλιο, στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα το πράξει.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ν. Ρούμπο.