26 Φεβρουάριος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2020, 09:37

Αίγυπτος: Με στρατιωτική κηδεία θα ταφεί σήμερα ο Χόσνι Μουμπάρακ

  • Αίγυπτος: Με στρατιωτική κηδεία θα ταφεί σήμερα ο Χόσνι Μουμπάρακ
    (Φωτ.: EPA / Amel Pain)

Τη μεγάλη θλίψη της εξέφρασε η αιγυπτιακή Προεδρία για το θάνατο του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και κήρυξε από σήμερα τριήμερο δημόσιο πένθος.

Ο πρώην πρόεδρος, που ανετράπη κατά την Αιγυπτιακή Επανάσταση το 2011, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών.

Η Προεδρία τόνισε σε δήλωσή της ότι θρηνεί τον Μουμπάρακ για «ό,τι προσέφερε στη χώρα ως ένας από τους ηγέτες και τους ήρωες του ένδοξου πολέμου του 1973» με το Ισραήλ. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ρόλο του ως «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που αποκατέστησε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Αράβων στην περιοχή», όπως τονίζει και η Αλ Αχράμ, ενώ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και ο αιγυπτιακός στρατός πενθεί τον πρώην ηγέτη ως «έναν από τους υιούς του και έναν από τους ηγέτες του ένδοξου πολέμου», δίνοντας επίσης τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με πηγές, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα ταφεί σήμερα με στρατιωτική κηδεία, καθώς διοίκησε τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας από το 1972 έως το 1975.

Ο επί πολλά έτη δικηγόρος του Φαρίντ Ελ Ντιπ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα σε στρατιωτική κηδεία σύμφωνα με νόμο του 1975 που τίμησε τους διοικητές του πολέμου του 1973 με το Ισραήλ, γνωστό και ως πόλεμο του Οκτωβρίου.

Ο Χόσνι Μπουμπάρακ αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας το 1949 και διορίστηκε Αρχηγός της το 1967. Ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ το 1981, και παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2011, όταν ανετράπη από την Αιγυπτιακή Επανάσταση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.