25 Φεβρουάριος 2020, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 22:09

Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, σε ηλικία 113 ετών

  • Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, σε ηλικία 113 ετών
    (Φωτ.: guinnessworldrecords.com)

Ένας Ιάπωνας, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, πέθανε σε ηλικία 113 ετών, ανακοίνωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Ο Σιτέτσου Ουατάναμπε, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 5 Μαρτίου του 1907 στην Νιιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία, απεβίωσε την Κυριακή στον οίκο ευγηρίας στον οποίο διέμενε, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Όταν του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του γηραιότερου εν ζωή άνδρα στον κόσμο (πριν από περίπου δύο εβδομάδες), ο Ουατάναμπε, ο οποίος είχε αποκτήσει πέντε παιδιά, είχε πει ότι το μυστικό της μακροβιότητας είναι «Να μην θυμώνεις ποτέ και να κρατάς το χαμόγελό σου». Επίσης είχε παραδεχθεί και μια αμαρτία, ότι του άρεσαν τα γλυκά, όπως οι πουτίγκες και τα παγωτά.

Μετά το θάνατο του Ουατάναμπε, ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στην Ιαπωνία είναι πλέον ο Ισάκου Τομόε, ηλικίας 110 ετών, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί αν κατέχει τον τίτλο αυτόν παγκοσμίως.

Κάτοχος του τίτλου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο είναι μια γυναίκα, επίσης Γιαπωνέζα, η 117 ετών Κάνε Τανάκα.

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο: περισσότεροι από 70.000 υπεραιωνόβιοι ζουν στη χώρα αυτή που έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 126 εκατομμύρια κατοίκους. Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο Τζιρόεμον Κιμούρα, ο οποίος πέθανε το 2013 λίγο μετά τα 116α γενέθλιά του.

Σύμφωνα με το Γκίνες, το επισήμως αναγνωρισμένο ρεκόρ μακροζωίας και στα δύο φύλα εξακολουθεί να κατέχει η Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.