25 Φεβρουάριος 2020, 14:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 14:02

Ποδοσφαιρικό μνημόνιο κυβέρνησης με UEFA/FIFA – Τι προβλέπει

  • Ποδοσφαιρικό μνημόνιο κυβέρνησης με UEFA/FIFA – Τι προβλέπει
    Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσέφεριν υπογράφουν τα συνυποσχετικά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ. Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησαν στην υπογραφή συνυποσχετικών με τους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα συνυποσχετικά που υπεγράφησαν, οι UEFA/FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών μηνών μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

  • Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
  • Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
  • Το σύστημα διαιτησίας.

Οι UEFA/FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) δια των θεσμικών μέσων της ΕΠΟ. Οι UEFA/FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος, ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη-Τσέφεριν, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι. Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να “καθαρίσουμε” το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας».


Ο Κ. Μητσοτάκης παραλαμβάνει αναμνηστικό δώρο από τον πρόεδρο της UEFA Αλ. Τσέφεριν
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ είπε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαστε κι εμείς πολύ ευτυχείς που η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια… Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Ζόραν Λάκοβιτς (UEFA National Associations Director), η Έμιλι Σο (FIFA European Member Associations Director), o Χέρμπερτ Χούμπελ (FIFA/UEFA Observer and Advisor στην ΕΠΟ), η Ινές Νόιβιρτ (UEFA Head of President Office), ο Μάριος Γεωργίου (εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα), ο Πετρ Φούσεκ (FIFA/UEFA Independent appointed Expert στην ΕΠΟ) και ο Francesco Campagna (Protocol Officer).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.