25 Φεβρουάριος 2020, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 10:50

Ξεκινά η δίκη του πρώην προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν

  • Ξεκινά η δίκη του πρώην προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν
    Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η δίκη του πρώην προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος κατηγορείται για ένα σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναμένεται να αρχίσει σήμερα στην πρωτεύουσα Γερεβάν, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση η οποία τον εξανάγκασε σε παραίτηση. Σε βάρος του 65χρονου Σαρκισιάν ασκήθηκε δίωξη τον Δεκέμβριο, όταν του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψει την επικράτεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου. Σε περίπτωση καταδίκης του, διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο πρώην αρχηγός του κράτους είχε συμμετάσχει στη δημιουργία του μηχανισμού μέσω του οποίου εταιρεία του ιδιωτικού τομέα προμήθευε καύσιμα σε τιμή πολύ υψηλότερη αυτής της αγοράς στο κράτος στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης των αγροτών που εφάρμοζε η αρμενική κυβέρνηση. Τα κέρδη αυτής της απάτης, αξίας σχεδόν 489 εκατ. ντραμς (περίπου 946.000 ευρώ στην τρέχουσα ισοτιμία) μοιράστηκαν σε ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και επιχειρηματίες, κατά τους εισαγγελείς.

Ενώ οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έχουν παρουσιάσει έως αυτό το στάδιο καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι ο Σαρκισιάν έλαβε προσωπικά μέρος των χρημάτων αυτών, ο πρώην πρόεδρος καταγγέλλει μια δίωξη «κατασκευασμένη» με στόχο «να φιμωθεί η αντιπολίτευση», η οποία θέτει γι’ αυτόν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στην Αρμενία.

Η έρευνα σε βάρος του Σαρκισιάν, ο οποίος κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την παραίτησή του 2018, τον ξανάφερε στο προσκήνιο και στο επίκεντρο των φραστικών πυρών του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος τον διαδέχθηκε.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.