25 Φεβρουάριος 2020, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 09:00

Επεισόδια σε Μυτιλήνη και Χίο για τις δομές προσφύγων και μεταναστών (βίντεο)

  • Επεισόδια σε Μυτιλήνη και Χίο για τις δομές προσφύγων και μεταναστών (βίντεο)
    Κάτοικοι της Λέσβου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Μπαλάσκας)

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε Χίο και Μυτιλήνη, όπου κάτοικοι των νησιών αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης. Για περίπου δύο ώρες, από τις 02:00 ως τις 04:00, υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δέκα διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος», ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί, και συγκεντρωμένων κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή της δομής στο νησί. Από την Αστυνομία έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθηθούν από το σημείο εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας-Καβακλή Μανταμάδου. Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση στη θέση Καβακλή-Καράβα. Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Επίσης, επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο «Blue Star Naxos» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου-Βολισού. Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.


Επεισόδια στη Χίο με ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών (πηγή: politischios.gr)

Λίγο μετά τις 05:00 η Αστυνομία, με κλούβες και μηχανήματα καθώς και με ένα όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ,ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει τα εξής: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Μπαλάσκας.