25 Απρίλιος 2014, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Βαρθολομαίος για Τουρκία: Είμαστε παλαιότεροι σε αυτά τα χώματα

  • Βαρθολομαίος για Τουρκία: Είμαστε παλαιότεροι σε αυτά τα χώματα

Βαρθολομαίος για Τουρκία: Είμαστε παλαιότεροι σε αυτά τα χώματα

Με σιωπή και περισυλλογή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέτισε φόρο τιμής στον μαρτυρικό Πατριάρχη του Γένους Γρηγόριο Ε΄.

Στις 10 Απριλίου 1821, Κυριακή του Πάσχα –τότε- απαγχονίστηκε ο μαρτυρικός Πατριάρχης του Γένους Γρηγόριος ο Ε' στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Έκτοτε η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή σε ένδειξη τιμής και μνήμης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας και του Γένους στάθηκε σιωπηλός μπροστά στην σφραγισμένη πύλη εκεί που ο Γρηγόριος Ε’ πριν από 193 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή απαγχονισμένος από τους στρατιώτες του σουλτάνου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου μίλησε σε ημερίδα για τον Γεώργιο Σεφέρη που διοργανώθηκε από εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.  Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή πολιτική συγκυρία στην Τουρκία.

«Και καθώς η Τουρκία πορεύεται προς ένταξιν εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, να έχουμε ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνον εμείς οι Ρωμιοί της Πόλης αλλά και όλες οι μειονότητες, οι οποίες επίσης αδικήθηκαν και καταπιέστηκαν, να αισθανόμεθα και εμείς ότι είμεθα ισότιμοι πολίται αυτής της χώρας και ότι η διαφορετικότητα μας δεν πρέπει να είναι αιτία καταπιέσεως και ταπεινώσεως για εμάς, αλλά ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, διότι είμαστε και αρχαιότεροι και παλαιότεροι σε αυτά τα χώματα, έχουμε βαθύτατες ρίζες, έχουμε δικαιώματα, έχουμε προοπτική. Όσον ολίγοι και αν μείναμε, εμείς επιμένουμε να ελπίζουμε σε όλα αυτά και όπως λέγει η χριστιανική μας πίστις “η ελπίς ου καταισχύνει”» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή: newsbomb.gr