24 Φεβρουάριος 2020, 22:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 22:31

Covid-19: «Όχι» της ΕΕ στην επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα λόγω του κορονοϊού

  • Κορονοϊός SARS-CoV-2: Νεκροί 107.064 άνθρωποι σε 193 χώρες
    Ιταλός στρατιωτικός φοράει προστατευτική μάσκα ενώ στέκεται σε οδόφραγμα στην είσοδο της κωμόπολης Βο’ Γιουτζάνεο, κοντά στην Πάδοβα, της βόρειας Ιταλίας (φωτ.: EPA)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αντιμέτωπη με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιταλία, δεν επιθυμεί προς το παρόν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που επαφίεται στις χώρες-μέλη να λάβουν.

«Αυτή τη στιγμή η σύστασή μας προς τις χώρες-μέλη δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα», δήλωσε ο Ανταλμπέρτ Γιάνζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών μόλυνσης, παρόμοιων με εκείνων στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται μέτριος έως υψηλός», ανέφερε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των χωρών μελών στους κόλπους της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

«Αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγεται κανένας έλεγχος κατά την έξοδο από την Ιταλία. Πολλές χώρες εφαρμόζουν και αναθεωρούν ταξιδιωτικές οδηγίες τους και μια χώρα ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία να παρουσιαστούν στις αρχές και να μείνουν για 14 ημέρες σε απομόνωση εθελοντικά», προστίθεται στην έκθεση αυτή.

Η Γαλλία έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας όπου υπάρχουν κρούσματα του Covid-19.

Ο κανονισμός της συνθήκης του Σένγκεν για τα σύνορα επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων, όμως «κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπό ορισμένες συνθήκες», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Όπως εξήγησε, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση των κινδύνων και στις επιστημονικές αποδείξεις, να είναι «αναλογική» και να λαμβάνεται σε συντονισμό με τις άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα λόγω του Covid-19.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.