24 Φεβρουάριος 2020, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 21:31

Δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης χωρίς επίσκεψη στην εφορία

  • Δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης χωρίς επίσκεψη στην εφορία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Αν και όχι μεγάλο, αποτελεί και αυτό χτύπημα κατά της γραφειοκρατίας: Πλέον οι φορολογούμενοι δεν απαιτείται να προσέρχονται στην Εφορία για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο, τη σύναψη ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσής τους! Και αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία της χώρας από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών.

Ειδικότερα μέσω της διασύνδεσης ενημερώνονται άμεσα τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου, που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και στα στοιχεία σχέσης του (είδος σχέσης, ημερομηνία γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης, κατά περίπτωση). Για μεταβολές, που καταχωρήθηκαν αυτόματα στα στοιχεία του, ο φορολογούμενος πρέπει να αναμένει ενημέρωση με μήνυμα μέσω TAXISnet την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας, που συνέβη το ληξιαρχικό γεγονός. Για παράδειγμα, στην περίπτωση γάμου, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 22/02 - 28/02 η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 03/03.

Όπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος δεν θα λάβει μήνυμα μέσω TAXISnet μόνο στην περίπτωση που, εξαιτίας προβλημάτων στην ταυτοποίηση των δεδομένων, δεν ενημερωθεί αυτόματα το Φορολογικό Μητρώο ως προς τα ανωτέρω στοιχεία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οφείλει να μεταβεί στη ΔΟΥ για να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση, είτε γιατί είχε προηγηθεί άλλος γάμος/ διαζύγιο, που δεν είχε δηλωθεί, είτε γιατί είχε δηλωθεί με διαφορετική ημερομηνία της τρέχουσας ενημέρωσης, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου με αυτά του Μητρώου Πολιτών, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε έλεγχο του φυσικού αρχείου και, σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης, αυτή θα διορθώνεται, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.