27 Φεβρουάριος 2020, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2020, 10:59

Αναβιώνει και φέτος το μπακλαχοράνι στην Κωνσταντινούπολη

  • Αναβιώνει και φέτος το μπακλαχοράνι στην Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ.: panagiotisandriopoulos.blogspot.com)

Η κύρια προσπάθεια αναβίωσης του ταταυλιανού καρναβαλιού (μπακλαχοράνι) οφείλεται σε δυο Ελλαδίτες που ζουν στην Πόλη και έναν Τούρκο. Πρόκειται για τον Χουσεΐν Ιρμάκ, συγγραφέα του βιβλίου Το Κουρτουλούς (Ταταύλα) που έζησα, τον Χάρη Θεοδωρέλη, απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που διδάσκει λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και είναι συνιδρυτής του ελληνοτουρκικού ρεμπέτικου μουσικού σχήματος «Ταταυλιανό κέφι» (Tatavla Keyfi), καθώς και τη Μαρίνα Δρυμαλίτου.

Η παρουσία πολλών Ελλήνων στη Τουρκία καθώς και η μελέτη της ιστορίας του τόπου δημιούργησε φανατικούς φίλους οι οποίοι ξεπερνώντας κάποιες αντιδράσεις που υπήρξαν από μέλη της ομογένειας, αναβίωσαν το 2010 το καρναβάλι μετά από εφτά δεκαετίες.

Ορισμένοι «δύσπιστοι» επικριτές του εγχειρήματος έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «φολκλόρ» και «ατραξιόν» την προσπάθεια αναβίωσης μιας παράδοσης, οι φορείς της οποίας δεν υφίστανται πλέον.

Οι διοργανώσεις του 2009 και 2010 γνώρισαν μεγάλη επιτυχία παρά τα κάποια φαινόμενα γκρίνιας σχετικά με τους τόπους συγκέντρωσης των μασκαρεμένων, ενώ και φέτος ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μοδίου, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Χαλκηδόνας, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Ζωγράφειο Λύκειο καθώς και η Μεγάλη του Γένους Σχολή θα συνδράμουν με τις εκδηλώσεις τους στην κορύφωση του αποκριάτικου κεφιού σε συνδυασμό με την καθιερωμένη «μπακλαχορανίτικη» βόλτα στα Ταταύλα την Καθαρά Δευτέρα.

  • Πηγή: omogeneia-turkey.com.