24 Φεβρουάριος 2020, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 18:56

Covid-19: Ψυχραιμία συνιστούν οι Έλληνες ειδικοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

  • Covid-19: Ψυχραιμία συνιστούν οι Έλληνες ειδικοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας
    Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκη Κεραμέως για την αντιμετώπιση του Covid-19 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δ. Παπαμήτσος)

Στην ίδια γραμμή σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού παραμένει το υπουργείο Υγείας, που μετά τη χθεσινή σύσκεψη όπου αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να μην εκδηλωθεί επιδημία στη χώρα μας, σήμερα ο εκπρόσωπός του καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία όπως έκανε νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μεταφέροντας και την άποψη των υπόλοιπων λοιμωξιολόγων που συμμετείχαν σε ευρεία νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση. 

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΕΟΔΥ Αθανάσιος Τσάκρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει ο Covid-19 και στην Ελλάδα.