24 Φεβρουάριος 2020, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 18:07

Γαλλία: 480.000 ευρώ δημοπρατήθηκε η Μόνα Λίζα από κύβους του Ρούμπικ

  • Γαλλία: 480.000 ευρώ δημοπρατήθηκε η Μόνα Λίζα από κύβους του Ρούμπικ

Για 480.000 ευρώ πωλήθηκε χθες η απεικόνιση του γνωστού πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα», φιλοτεχνημένου από τον εικαστικό καλλιτέχνη Invader με 330 κύβους Ρούμπικ, σε δημοπρασία του οίκου Arcturial, λίγα στενά πιο κάτω από το σημείο όπου εκτίθεται το πρωτότυπο έργο του μέγιστου φλωρεντινού καλλιτέχνη, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η απεικόνιση της «Ρούμπικ Μόνα Λίζα», που δημιούργησε το 2005 ο Γάλλος «αστικός» καλλιτέχνης (urban artist) Invader, ξεχώρισε κατά τη δημοπράτηση έργων street art.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα έντονα πολύχρωμα πλαστικά κυβάκια του εμβληματικού παιχνιδιού της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να αναπλάσει τρισδιάστατα χάρις στο παράδοξο τούτο ψηφιδωτό τα χαρακτηριστικά και το πασίγνωστο χαμόγελο της «Μόνα Λίζα».

Η δημοπράτηση αυτού του έργου στις 23 Φεβρουαρίου συμπίπτει με την έκθεση που αφιερώνεται στα 500 χρόνια από το θάνατο του ιδιοφυούς εκπρόσωπου της ιταλικής Αναγέννησης, που διοργανώνεται στο Λούβρο, σημερινό «καταφύγιο» του διάσημου αυτού πίνακα.

Ο Invader έχει γίνει διάσημος σε όλον τον κόσμο από τις δημιουργίες-παρεμβάσεις του σε 79 πόλεις και 33 χώρες. Η τεχνική του συνίσταται στην επίστρωση κτηρίων με κεραμικά πλακάκια, που συχνά αναπαριστούν εικόνες από βιντεοπαιχνίδια, ή χαρακτήρες από γνωστά βιβλία κόμικ. Ιδιαίτερα δε η δημιουργία πινάκων με κύβους Ρούμπικ έχει δώσει το όνομά της σε ένα ολόκληρο κίνημα, τον «Ρουμπικυβισμό» (Rubikcubisme).

Το «Ρούμπικ Μόνα Λίζα» είναι το πρώτο από μία σειρά έργων, τα «Ρούμπικ Αριστουργήματα» (Rubik Masterpieces), στα οποία ο καλλιτέχνης αναπλάθει με την τεχνική αυτή μεγάλα έργα της ιστορίας της τέχνης. Από το «Πρόγευμα στη χλόη» του Εντουάρ Μανέ έως την «Καταγωγή του κόσμου» του Γκυστάβ Κουρμπέ, ο Invader έχει ήδη αναπαραγάγει πολλά μεγάλα εικαστικά έργα με τους κύβους Ρούμπικ, κι από το 2005 πάμπολλες εκθέσεις έχουν φιλοξενήσει τα ιδιαίτερα τούτα δημιουργήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΒΔ.