24 Φεβρουάριος 2020, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 12:05

Ξεκίνησε στη Βρετανία η δίκη για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

  • Ξεκίνησε στη Βρετανία η δίκη για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Vickie Flores)

Άρχισε σήμερα ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, σχεδόν μία δεκαετία μετά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων. Ο 48χρονος Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε κατά την προκαταρκτική ακρόαση ότι αρνείται την έκδοση λόγω του δημοσιογραφικού του έργου για το οποίο έχει βραβευθεί και χάρη στο οποίο έχει προστατεύσει πολλούς ανθρώπους.

Εφόσον εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη, καθώς τον προηγούμενο Μάιο του απαγγέλθηκαν 17 νέες κατηγορίες βάσει της νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο κάποιες από τις πηγές του δημοσιεύοντας το 2010 στο WikiLeaks 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ακόμα, κατηγορείται ότι συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών αλλά αφέθηκε ελεύθερη μετά από 7 χρόνια, το 2017, καθώς της απονεμήθηκε χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα. Όμως, τον περασμένο Μάρτιο οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να καταθέσει σε υπόθεση που αφορά τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Τώρα η βρετανική δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει αν το αίτημα έκδοσης πληροί κάποια νομικά κριτήρια. Ο ιδρυτής του WikiLeaks θα είναι παρών στο δικαστήριο του Γούλγουιτς, κοντά στη φυλακή του Μπέλμαρς, από σήμερα και για όλη την εβδομάδα. Στη συνέχεια η διαδικασία θα διακοπεί για να αρχίσει εκ νέου στις 18 Μαΐου, για τρεις εβδομάδες.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται από τον περασμένο Απρίλιο μετά τη βίαιη εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου πέρασε τα 7 τελευταία χρόνια, μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η Ντούνια Μιγιάτοβις, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε τη Βρετανία να μην επιτρέψει την έκδοση στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η υπόθεση προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δικαιωμάτων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, ο Νιλς Μέλτζερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, εκτίμησε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ «παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται από την παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια».