25 Φεβρουάριος 2020, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2020, 10:22

«Συναπάντημα» των Ποντίων της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα

  • «Συναπάντημα» των Ποντίων της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα
    Από την τελευταία εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (φωτ.: ΟΠΣΑ)

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπήσει για μια ακόμη φορά στην Αυστραλία, και πιο συγκεκριμένα στο «Συναπάντημα» που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της ποντιακής κοινότητας της Αυστραλίας, γεμάτη εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες.

Το φετινό πρόγραμμα του Συναπαντήματος είναι πλούσιο όπως κάθε χρόνο. Την Παρασκευή 6 Μαρτίου (ώρα 19:00), στην Παμμακεδονική Ομοσπονδία Ν. Αυστραλίας στην Αδελαΐδα θα πραγματοποιηθεί παρακάθ' με τη συμμετοχή πολλών λυράρηδων τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ελλάδα.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου (ώρα 19:00) θα διεξαχθεί ο μεγάλος χορός της Ομοσπονδίας στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας Αδελαΐδας, στον οποίο θα παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών σωματείων της ΟΠΣΑ και φυσικά θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθούν ομογενείς για την προσφορά τους στη διάδοση της ποντιακής παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Με αφορμή το Συναπάντημα 2020, η ΟΠΣΑ ολοκληρώνει το τριήμερο την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (27 Saints Rd, Salisbury Plain), με εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων από τη Ν. Αυστραλία οι οποίοι βοήθησαν τους επιζώντες των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων το διάστημα 1914-1924. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ερευνητής-γενοκτονολόγος καθηγητής Παναγιώτης Διαμάντης, ενώ το παρών θα δώσει ο επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός.