24 Φεβρουάριος 2020, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 10:20

Μεταναστευτικό: Ώρα μηδέν για τα κλειστά κέντρα στα νησιά

  • Μεταναστευτικό: Ώρα μηδέν για τα κλειστά κέντρα στα νησιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Σε τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν εκ νέου η κυβέρνηση και οι κάτοικοι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς η προθεσμία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέπνευσε χωρίς να υπάρξουν νέες προτάσεις για χώρους δημιουργίας κλειστών δομών. Μάλιστα, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν καν να βρουν σημεία προσέγγισης, καθώς οι μεν νησιώτες ζητούν διάλογο από μηδενική βάση, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση έναρξη των εργασιών.

«Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν» διαμήνυσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβερνητική θέση είναι ότι ο διάλογος έχει εξαντληθεί και ότι οι υπάρχουσες δομές πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, ο Νότης Μηταράκης υπόσχεται ότι σε λίγους μήνες η εικόνα στα νησιά θα είναι πολύ καλύτερη, ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 200 επιστροφές την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης προανήγγειλε την κλιμάκωση των αντιδράσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί μπούλινγκ σε 200.000 νησιώτες. «Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στη Χίο το απόγευμα της Κυριακής κάτοικοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο Χίου-Βολισσού. Από το Σάββατο στην περιοχή βρίσκονται ομάδες περιφρούρησης, ενώ σήμερα ο δήμος σκοπεύσει να στείλει οχήματα για να παρεμποδίσουν τα μηχανήματα έργου.

Στη Σάμο την Τετάρτη θα γίνουν έκτακτα δημοτικά συμβούλια, με κύρια πρόταση τον αποκλεισμό της θέσης Ζερβού και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις.

Στη Λέσβο προετοιμάζονται για την άφιξη επτά διμοιριών των ΜΑΤ –σύμφωνα με πληροφορίες–, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα σταλεί και στη Χίο.