24 Φεβρουάριος 2020, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2020, 10:49

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό, λόγω Ιταλίας

  • Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει αύριο η κυβέρνηση
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στην Ελλάδα προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία, κυρίως στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο. Πρόκειται για τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (πάνω από 150) και τέσσερις θανάτους εξαιτίας της πνευμονικής λοίμωξης που προκαλεί ο Covid-19, γι’ αυτό και στο βορρά εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα με κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βιβλιοθηκών, κινηματογράφων, αναβολή εκδηλώσεων (όπως το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας και οι παραστάσεις στη Σκάλα του Μιλάνου), αναστολή πρωταθλημάτων και  απαγόρευση εισόδου και εξόδου και χωριά και κωμοπόλεις με τα περισσότερα κρούσματα.

Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη, γι’ αυτό και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Στις 9:30 θα ξεκινήσει σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, σε αυτή τη φάση, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς και η υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ανασταλούν όλα τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει τα σχολεία με προορισμό τη γειτονική χώρα. Επίσης, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης.