23 Φεβρουάριος 2020, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 23:58

Covid-19: Επιστρέφουν από την Ιταλία οι μαθητές των 10 σχολείων που βρίσκονται εκεί

  • Covid-19: Επιστρέφουν από την Ιταλία οι μαθητές των 10 σχολείων που βρίσκονται εκεί
    Κάτοικος της βορειοιταλικής πόλης Καζαλπουστερλένγκο με χειρουργική μάσκα, μπροστά από ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιεί για το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19 (φωτ.: EPA/Andrea Fasani)

Επιχείρηση επιστροφής των Ελλήνων μαθητών που αυτήν την περίοδο πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, αναμένεται να συντονίσει τις επόμενες ώρες το υπουργείο Παιδείας, μετά την απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως να ανασταλούν όλες αυτές οι σχολικές δράσεις προς τη γειτονική χώρα.

Στην Ιταλία βρίσκονται δέκα ελληνικά σχολεία, τα δύο στο Μιλάνο και τα οκτώ στον ιταλικό Νότο και το κέντρο της ευρωπαϊκής χώρας.

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας έρχεται την πλέον κατάλληλη στιγμή, καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού Covid-19 ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρεις νεκροί. Όπως εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, μετά και την εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πρόκειται για προληπτικό μέτρο προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί από τη μεταδοτική νόσο. «Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης», τόνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με απόφαση της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Οι ιταλικές Αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα περίπου 12 πόλεις στα βόρειας της χώρας.

«Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ πώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα κρούσματα» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας ότι «από την αρχή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα». Ο ίδιος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρουμανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου στην Ιταλία: εκτός από την επιδημία του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του Covid-19. Όπως τόνισε, είναι πιθανό να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον στην ιταλική πόλη.