23 Φεβρουάριος 2020, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 19:01

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων βάζει φωτιά στους πλειστηριασμούς

  • «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» – Νέες αιτήσεις στο πρόγραμμα
    Άποψη κατοικιών στην Αθήνα από τον Λυκαβητό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

«Λάδι στη φωτιά των πλειστηριασμών» μετά την πλήρη απελευθέρωσή τους αναμένεται να ρίξει η αλματώδης άνοδος στις τιμές των ακινήτων. Η εκτόξευση των τιμών τη χρονιά που μας πέρασε από 8% ως 11% στην Αττική –για την οποία οι τράπεζες «έβαλαν πλάτη» αγοράζοντας οι ίδιες τα περισσότερα ακίνητα που έβγαιναν σε πλειστηριασμό–, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ανεβάζει τις τιμές πώλησης των κόκκινων δανείων. Έτσι, όμως, περιορίζονται οι αποδόσεις των funds που έχουν αγοράσει στεγαστικά δάνεια (ή με εγγύηση ακινήτου), τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να πιέσουν τις εταιρείες διαχείρισης για μικρότερα «κουρέματα» και ταχύτερη εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους.

Το «Ελντοράντο» της πώλησης των κόκκινων δανείων τα τελευταία δύο χρόνια σε funds κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δανειολήπτες.

Μπορεί τα δάνεια αυτά, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, να πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως η διαχείριση και η ανάκτηση τους αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα business plans που είχαν καταρτίσει οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δανείων αυτών έχουν πέσει έξω. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2019 τραπεζίτες και εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης υπολόγιζαν μέσα στους επόμενους 15 μήνες να πραγματοποιηθούν 37.000 πλειστηριασμοί, τελικά όμως έγιναν μόνον 5.622. Περίπου 8 στα 10 ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν «επέστρεψαν» στις τράπεζες.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, ανησυχούν μήπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου μετατραπεί σε θρυαλλίδα. Ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τις εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες πλέον έχει μεταφερθεί η ευθύνη για κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου, να παρέχουν πλήρη στοιχεία με τις ρυθμίσεις που προτείνουν στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τους κάλεσε δε «να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει».

Την ίδια ώρα όμως που ο Χρήστος Σταικούρας ζητά περισσότερη διαφάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον όγκο των δανείων που διαχειρίζεται η καθεμία από τις εταιρείες αυτές, επικαλούμενη το εποπτικό απόρρητο, παρόλο που όσες συμμετάσχουν στη διαχείριση των δανείων που θα τιτλοποιηθούν στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης φροντίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι διαχειριστές των δανείων και όχι οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια, τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του κόκκινου δανείου τον έχει το fund που έχει βάλει τα κεφάλαια για την αγορά του προσδοκώντας προφανώς κάποια συγκεκριμένη απόδοση. Συνακόλουθα, οι εταιρείες διαχείρισης είναι υποχρεωμένες να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίσει την απόδοση που προσδοκά ο πελάτης, δηλαδή τα funds, που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για τον «ΗΡΑΚΛΗ», προανήγγειλε την υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου» με τις εταιρείες διαχείρισης το οποίο θα συνοδεύεται από ένα θετικό point system.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρ. Ζιώτης.