23 Φεβρουάριος 2020, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 19:13

Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τη χειρουργική μάσκα

  • Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τη χειρουργική μάσκα
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

Μπορεί οι αποκριάτικες μάσκες να είναι αυτές που… παραδοσιακά επικρατούν αυτές τις μέρες, ωστόσο η γρίπη είναι σε έξαρση και συνεπώς οι χειρουργικές μάσκες κερδίζουν συνεχώς έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως, όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ Θεόδωρος Λύτρας στον ρ/σ Πρακτορείο, η «προστασία» της μάσκας δεν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, καθώς μετά από μερικές ώρες αρχίζει και μουσκεύει με την αναπνοή, οπότε γίνεται εστία μικροβίων.

«Είναι κυρίως χρήσιμη στους ασθενείς, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό. Πιθανώς να προστατεύει και τους υγιείς που τη φοράνε, για να μην κολλήσουν από άλλους. Δεν έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα που να μας το δείχνουν», εξήγησε.

Σημαντικό, όμως, είναι το πώς βάζουμε και το πώς βγάζουμε τη χειρουργική μάσκα. Ο επιδημιολόγος τόνισε ότι η έγχρωμη επιφάνειά της (συνήθως είναι μπλε) πρέπει να είναι από την έξω μεριά, καθότι είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη να λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στα μικρόβια του περιβάλλοντος. Η άσπρη επιφάνεια, που είναι απορροφητική, πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο.

«Το τελευταίο διάστημα διακινούνται κάποια fake news που προτρέπουν τον κόσμο να τις φοράει ανάποδα, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι το μικρό έλασμα που έχει η χειρουργική μάσκα στην πάνω μεριά πρέπει να προσαρμοστεί στη μύτη ώστε το κάτω μέρος να φτάσει μέχρι το σαγόνι.

«Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα προτού τη φορέσουμε και στη συνέχεια, αφού τη φορέσουμε, θα πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική της επιφάνεια σαν μολυσμένη επιφάνεια. Δηλαδή, δεν πιάνουμε τη μάσκα και μετά πιάνουμε τα χέρια μας, τα μάτια μας κλπ. Αν θέλουμε να την προσαρμόσουμε στο πρόσωπο μας θα χρειαστεί να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας. Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε κάποιο καλάθι απορριμμάτων και να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας», κατέληξε.