23 Φεβρουάριος 2020, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 15:28

Σε λίγους μήνες η ψηφιακή πύλη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο

  • Σε λίγους μήνες η ψηφιακή πύλη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στα μέσα του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμη η ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr), απ’ όπου θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με το Δημόσιο, αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Πιερρακάκης: Το κράτος είναι ένα, οφείλει να γίνει ένα και στην πράξη.

Όπως εξηγεί, το gov.gr στην αρχική του εκδοχή θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ήδη ψηφιακά, συν δύο πρόσθετες υπηρεσίες που ψηφιοποιούνται για πρώτη φορά: Την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση, οι οποίες θα γίνονται με ένα κλικ μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο του επιδιώκει την ενοποίηση των διαδικασιών δήλωσης του θανάτου με την αυτόματη απονομή σύνταξης χηρείας, καθώς και την καταβολή μέρους των εξόδων της κηδείας, μέσω της υπηρεσίας «μιας στάσης». Επόμενο βήμα, δηλώνει, είναι η άυλη συνταγογράφηση, με την οποία θα δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα να έχουν τη συνταγή του γιατρού τους και σε ψηφιακή μορφή.

Αναφερόμενος στα ΚΕΠ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξηγεί πως στόχος είναι να γίνουν η εναλλακτική όσων δεν έχουν τη δυνατότητα ή τις δεξιότητες να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους χωρίς φυσική παρουσία, και να αποτελέσουν το μόνο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος για όσες υπηρεσίες δεν διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.