23 Φεβρουάριος 2020, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 15:50

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία

  • Πάνω από 422.000 νεκροί παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Nicola Fossella)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία για τον Covid-19, καθώς πρόκειται για τη μοναδική μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή χώρα με τριψήφιο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, την ώρα που ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει προβλέψεις για το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Ήδη από χθες εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα σε μια περιοχή 50.000 κατοίκων στην επαρχία της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 132, με 26 ασθενείς να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Δύο ασθενείς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλη την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να αναβληθούν και μεγάλες εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Επιπλέον, με απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του μήνα – στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και το καρναβάλι Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία, και τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Μέτρα λαμβάνονται και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια (με πρωτεύουσα την Τεργέστη): από αύριο μέχρι και το τέλος του μήνα θα κλείσουν τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες.

Παράλληλα, οι ιταλικές Αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ SOS Mediterranè), το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης
Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στην περιφέρεια της Λομβαρδίας όπου υπάρχουν τα περισσότερα περιστατικά. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, αλλά και υπηρεσιών. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

Η ιταλική κυβέρνηση διέταξε και την αναβολή όλων των αγωνιστικών στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στις περιφέρειες του ιταλικού βορρά ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα
Το ελληνικό υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση. Γι’ αυτό και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την εξέταση των νεότερων δεδομένων, με βάση την καθημερινή ενημέρωση που λαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), και με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι το πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.