23 Φεβρουάριος 2020, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 14:14

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό

  • Εμβολιασμοί Covid-19: Ο Κικίλιας ενημερώνει εκπροσώπους των κομμάτων
    Ο Βασίλης Κικίλιας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Υγείας τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία, όπου η περιφέρεια της Λομβαρδίας μπήκε σε «καραντίνα». Προς το παρόν τα κρούσματα είναι 132 (26 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας), ενώ υπάρχουν και δύο θάνατοι. Συνολικά επηρεάζεται μια περιοχή 50.000 ατόμων, στην οποία οι Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο και την έξοδο από χωριά και κωμοπόλεις, ανέστειλαν τα μαθήματα, τα πρωταθλήματα και τις λειτουργίες υπηρεσιών.

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει προβλέψεις για το ξέσπασμα του Covid-19.

Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση. Γι’ αυτό και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την εξέταση των νεότερων δεδομένων, με βάση την καθημερινή ενημέρωση που λαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι το πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.