23 Φεβρουάριος 2020, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 11:41

Νέος κύκλος για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

 • Πρώτη κατοικία: Μπλόκο των θεσμών στην παράταση της προστασίας
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις αρχές της εβδομάδας θα γίνει διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν.

Άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Κωστή Χατζηδάκη το πώς θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος από ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

 • Την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου έως το τέλος Ιουνίου.
 • Την υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και βιομηχανικά κτήρια έως τον Σεπτέμβριο.
 • Την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο.
 • Την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2918/2002 για την ενεργειακή απόδοση με ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Τι αλλάζει
Τα νέα στοιχεία ως προς τη χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

Σε αυτό το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα συνδυάζονται πέντε διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές πηγές.
 • Τραπεζικά δάνεια.
 • Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτηρίων.
 • Φοροαπαλλαγές.
 • Τη συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εταιρείες διανομής αερίου) θα πρέπει, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε ποιους θα απευθύνεται
Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνεται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για αναβάθμιση έως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτηρίων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτηρίων, καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.