23 Φεβρουάριος 2020, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 14:49

Νεκροί και παγιδευμένοι μετά το σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί (9:23 ώρα Ιράν, 7:53 ώρα Ελλάδας) στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην ιρανική επαρχία Γκολ Ταππέχ (Δυτικό Αζερμπαϊτζάν), σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από το τουρκικό έδαφος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι στην επαρχία Βαν υπάρχουν εννέα νεκροί (ανάμεσά τους τρία παιδιά) και εννέα τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, η ιρανική Εθνική Υπηρεσία Διασώσεων δίνει 25 τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ο σημερινός σεισμός είναι απόρροια της φονικής δόνησης των 6,8 βαθμών του Ιανουαρίου. «Το ρήγμα κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε η περιοχή όπου σημειώθηκε η δόνηση είναι υποβαθμισμένη, με κακές κτηριακές υποδομές.

Ακόμα, επανέλαβε την εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι «όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του».