23 Φεβρουάριος 2020, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2020, 11:26

Συναγερμός και έκτακτα μέτρα στην Ιταλία για τον κορονοΐό – Εξαπλώνεται εκτός Κίνας

  • Πάνω από 422.000 νεκροί παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό 3
    (Φωτ.: EPA / Nicola Fossella)

Η Κίνα ανέφερε σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 έξω από το επίκεντρο της νόσου, ωστόσο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού, καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν σε άλλες χώρες – στην Ιταλία η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων, μετά τους δύο θανάτους και τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων.

Η Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε 648 νέα κρούσματα –περισσότερα απ’ ό,τι το Σάββατο–, όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος αφότου οι Αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα, πριν από έναν μήνα.

Πάντως, οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα έναν τέταρτο νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 556, μετά το διπλασιασμό τους από προχθές, Παρασκευή, μέχρι χθες.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού. Μία γυναίκα, που είναι γνωστή ως «ασθενής 31», και η οποία συμμετείχε σε τελετές, βρέθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Συναγερμός και έκτακτα μέτρα στην Ιταλία
Τα κρούσματα στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, τετραπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 100, με δύο θανάτους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στην περιφέρεια της Λομβαρδίας όπου υπάρχουν τα περισσότερα περιστατικά – συνολικά επηρεάζονται 50.000 άτομα. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, αλλά και υπηρεσιών. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

Η ιταλική κυβέρνηση διέταξε και την αναβολή όλων των αγωνιστικών στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Δέκα νέα κρούσματα στο Ιράν αύξησαν το σύνολο στα 29 και ενώ υπάρχουν και έξι θάνατοι που ενίσχυσαν την ανησυχία και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμαστούν – μεταξύ αυτών και 13 χώρες στην Αφρική. Μάλιστα, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένα μολυσμένο άτομο.

O Covid-19 έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters. Ο νέου τύπου κορονοϊός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.