22 Φεβρουάριος 2020, 23:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2020, 22:45

Σπείρα εισήγαγε από Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και αιθυλική αλκοόλη

  • Σπείρα εισήγαγε από Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και αιθυλική αλκοόλη
    Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και αιθυλική αλκοόλη, τα οποία επεξεργάζονταν και διέθεταν σε κάβες ποτών. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, εντοπίστηκαν δύο παράνομα παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών και τέσσερις αποθηκευτικοί χώροι. Συνελήφθησαν 14 μέλη της σπείρας (δέκα ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί) μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

Σε βάρος τους και δύο ακόμα συνεργών τους, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία καθώς και τη νομοθεσία για τη ρύθμιση αγοράς προϊόντων, τα σήματα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. Οι διαφυγόντες φόροι μόνο από τις κατασχεμένες ποσότητες ανέρχονται στις 810.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μετέφερε με φορτηγά οχήματα αλκοολούχα ποτά ή ποσότητες οινοπνεύματος, χωρίς νόμιμα παραστατικά σε έξι χώρους (δύο παράνομα παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών και τέσσερις αποθήκες) που διαχειριζόταν.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις αλλοδαπές ετικέτες και επανατοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες επώνυμων εταιρειών ή προχωρούσαν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη τις ποσότητες οινοπνεύματος που εισήγαγαν. Ακολούθως διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια αγορά, φροντίζοντας για τη διανομή τους σε σημεία λιανικής πώλησης (κάβες) στην Αττική ή μέσω μεταφορικών εταιρειών σε διάφορα σημεία της χώρας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή των αναλογούντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και Αχαΐας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 19.140 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 3.431,45 λοιπών αλκοολούχων υγρών, 21.901 φιάλες περιέχουσες 16.084,90 λίτρα αλκοολούχων ποτών, τρία φορτηγά οχήματα, δύο ημιφορτηγά τύπου βαν και ΙΧΕ όχημα, μηχανολογικός εξοπλισμός-καζάνια, κινητά τηλέφωνα, πλήθος πλαστών ετικετών και το χρηματικό ποσό των 3.805 ευρώ.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή Τελωνειακών υπαλλήλων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.