22 Φεβρουάριος 2020, 17:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2020, 17:15

Άρθρο στην Washington Post υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής (βίντεο)
    Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η εφημερίδα Washington Post, σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύει και φέρει τον τίτλο «Δώσε πίσω στη θεά Ίριδα το σώμα της, Βρετανία», τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτά είναι τα μάρμαρα του Έλγιν, αν ρωτήσετε τους Βρετανούς, τα Γλυπτά του Παρθενώνα εάν ρωτήσετε τους Έλληνες. Ένας ευγενής τα έσωσε πριν από 200 χρόνια, αν ρωτήσετε τους Βρετανούς ·τα έκλεψε εάν ρωτήσετε τους Έλληνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μόλι Ρόμπερτς, συγγραφέας του άρθρου. Στη συνέχεια, σημειώνει ότι αυτή η διαμάχη δεν «πάλιωσε» ποτέ. Το αντίθετο, είναι πολύ επίκαιρη σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ζητήσει, στο πλαίσιο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, να παραδώσει αυτά τα αρχαία αριστουργήματα. Η υπόθεση είναι ισχυρότερη από ποτέ, επισημαίνει η αρθρογράφος.

«Όταν ο Τόμας Μπρους, ο έβδομος κόμης του Έλγιν και ο 11ος κόμης του Kincardine, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές του 1800 ως Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος υποτίθεται ότι του παραχώρησε την άδεια να "πάρει μερικά κομμάτια πέτρας με παλιές επιγραφές και μορφές". Φυσικά, ο κόμης εξέλαβε αυτό ως άδεια για να αφαιρέσει περίπου 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετόπες και 247 πόδια της ζωοφόρου από τον Παρθενώνα και να τα πάρει μαζί του στο ταξίδι για την "καλή" Αγγλία», συνεχίζει η αρθρογράφος.

«Αυτό που τώρα θεωρείται ευρέως ως ασυνείδητο, εκείνη την εποχή φαινόταν σχεδόν δικαιολογημένο. Ένας πολιτισμένος τύπος από μια πολιτισμένη χώρα εκτελούσε μια πολιτισμένη πράξη συντήρησης, σώζοντας ένα θησαυρό, σύμφωνα με το ανώτερο μυαλό ενός Σκοτσέζου ο οποίος θα μπορούσε να τον εκτιμήσει σε σχέση με τους ακαλλιέργητους που δεν μπορούσαν», τονίζεται στη συνέχεια.

Σε μία έμμεση αναφορά στο Brexit, και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, η συντάκτρια του άρθρου της Washington Post, διερωτάται: «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκουν μόνο στον εαυτό της;». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, και ποιοι, παρά μονάχα οι Έλληνες, θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτό;».