22 Φεβρουάριος 2020, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2020, 18:14

Χαρακόπουλος: Το ελληνικό κράτος δεν στάθηκε όσο έπρεπε στους Βορειοηπειρώτες

  • Χαρακόπουλος: Το ελληνικό κράτος δεν στάθηκε όσο έπρεπε στους Βορειοηπειρώτες
    (Φωτ.: maximos.gr)

Το βιβλίο Το πέρασμα αντίκρυ του Θοδωρή Δεύτου, που αναφέρεται στην ιστορία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, παρουσίασαν χθες στη Λάρισα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο ιστορικός και πρόεδρος των Κυπρίων Μαγνησίας Αδάμος Μουζουρής και ο ηπειρώτης συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος.

«Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, και τα λόγια των πρωταγωνιστών του βορειοηπειρωτών, ξεδιπλώνεται με την πλέον δραματική παραστατικότητα η στρέβλωση των ανθρώπινων ψυχών μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνίας-φυλακής, όπως ήταν η Αλβανία του Χότζα», επισήμανε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Δυστυχώς, την επαύριον του πολέμου, η Ελλάς αν και μια από τις νικήτριες χώρες, λόγω του διεθνούς παζαριού δεν πήρε την Βόρειο Ήπειρο και την Κύπρο. Και για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου άρχισε ένας διαρκής Γολγοθάς, μια σταύρωση δεκαετιών. Το μίσος κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας εκ μέρους του καθεστώτος ήταν απύθμενο. Όλα τα μέλη της ήταν ύποπτοι για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας. Ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα μπήκαν στα σύνορα και τοποθετήθηκαν φύλακες από τον βορρά της Αλβανίας, με ανθρώπους δηλαδή εχθρικούς, όπως λέει και ο συγγραφέας. Αμέσως, ξεκίνησαν οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι διώξεις, οι παρακολουθήσεις, η πιο στυγνή καταπίεση που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Αλλά ο ελληνισμός άντεξε, και άντεξε ηρωικά κρατώντας ψηλά την ταυτότητά του, με ένα ήθος σπάνιο, κόσμημα για όλη την ελληνική ιστορία», εξήγησε αναφερόμενος σε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο.

Το ελληνικό κράτος, είπε, «που δυστυχώς και μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας δεν στάθηκε όσο έπρεπε κοντά στους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου. Γιατί εκεί συνεχίστηκε και συνεχίζεται η καταπίεση, συνεχίζονται οι διώξεις, οι διακρίσεις από ένα πολιτικό σύστημα που υποτίθεται ότι έχει επιλέξει να συμβαδίσει με την προοδευμένη Ευρώπη, αλλά αυτό μόνο στα λόγια. Γιατί στην πράξη βλέπουμε τι κάνει στην Χειμάρρα, που αρπάζονται οι περιουσίες, τι κάνει στα μειονοτικά χωριά, πως παραβιάζονται κατοχυρωμένα δικαιώματα. Το βλέπουμε κυρίως με τις δολοφονίες ομογενών στις μέρες μας. Ακόμη περιμένουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Το πνεύμα του Χότζα συνεχίζει να στοιχειώνει τους κυβερνώντες στα Τίρανα».

Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.