22 Φεβρουάριος 2020, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2020, 10:56

Βατικανό: Στις 2 Μαρτίου ανοίγουν τα αρχεία για τον Πάπα Πίο ΙΒ’

  • Βατικανό: Στις 2 Μαρτίου ανοίγουν τα αρχεία για τον Πάπα Πίο ΙΒ’
    Ο καρδινάλιος Ζοζέ Τολεντίνο Καλάκα ντε Μεντόσα (κέντρο) υπεύθυνος των αρχείων και της βιβλιοθήκης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα των Αρχείων της Ιεράς Έδρας για τον Πάπα Πίο ΙΒ’, στη Ρώμη (φωτ.: EPA /FABIO FRUSTACI)

Βουτιά στα αρχεία του Βατικανού ετοιμάζονται να κάνουν περίπου 150 ιστορικοί προκειμένου να μελετήσουν όσα υπάρχουν εκεί για τον Πάπα Πίο ΙΒ’, τον πιο αμφιλεγόμενο Πάπα στην ιστορία.

Η Αγία Έδρα αποφάσισε πέρυσι να ανοίξει φέτος, στις 2 Μαρτίου, τα αρχεία του με την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις για την προσωπικότητα και τη δράση του Πίου ΙΒ’.

Και κυρίως να διαπιστωθεί εάν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρώην διπλωμάτης του Βατικανού στη Γερμανία επέδειξε παθητικότητα και τήρησε σιγή απέναντι στους ρατσιστικούς νόμους που επιβάλλονταν τότε στην Ευρώπη και στη χειρότερη γενοκτονία που διαπράχθηκε ποτέ. Η αμφισβήτηση για τον Πάπα Πίο ΙΒ’ (1939-1958),ξεκίνησε καθυστερημένα, τη δεκαετία του 1960. Γράφτηκαν δεκάδες βιβλία για το θέμα, μεταξύ των οποίων και το μπεστ-σέλερ Ο πάπας του Χίτλερ του Τζον Κόρνγουελ, το 1999, που κατηγορούσε τον Πίο ΙΒ΄ ότι βοήθησε και νομιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία.

Εάν είχε μιλήσει δημοσίως, καταδικάζοντας κατηγορηματικά τις ναζιστικές πρακτικές, τους ρατσιστικούς νόμους και την εξόντωση των Εβραίων, θα μπορούσε ο ποντίφικας να επηρεάσει τους Γερμανούς Καθολικούς και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας; Οι επικριτές του το πιστεύουν. Οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι μια τέτοια δήλωση από έναν Πάπα περικυκλωμένο στο Βατικανό από τους ναζί και τους Ιταλούς φασίστες θα έθετε σε κίνδυνο τους Καθολικούς όλης της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια περίοδο «αποφασιστικής σημασίας για τη σύγχρονη ιστορία της (Ρωμαιοκαθολικής) Εκκλησίας και του κόσμου», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο καρδινάλιος Τολεντίνο ντε Μεντόνσα, ο αρχειοφύλακας και βιβλιοθηκάριος της Αγίας Έδρας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να μην επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου αποκλειστικά στο Ολοκαύτωμα αλλά και στην ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «με την εντεινόμενη αντιπαράθεση των δύο μπλοκ», του κομμουνιστικού με τη Δύση.

Για τον μεγάλο ραβίνο της Ρώμης, τον Ρικάρντο ντι Σέγκνι, «η ιστορία του Πίου ΙΒ΄ δεν είναι μαύρη αλλά περισσότερο γκρίζα». Σε ανακοίνωσή του προς τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμά ότι «οι ιστορικοί πρέπει να εργαστούν σαν να βρίσκονταν σε μια απομονωμένη, αποστειρωμένη αίθουσα, χωρίς καμία προκατάληψη και επιρροή», αν και θεωρεί ότι αυτό είναι ουτοπικό.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αγίας Έδρας εκτιμούν ότι οι ερευνητές θα διαπιστώσουν από τα αρχεία ότι ο Πίος ΙΒ΄ όχι μόνο δεν έκλεισε τα μάτια του απέναντι στο Ολοκαύτωμα, αλλά ότι βοήθησε παρασκηνιακά τους Εβραίους. «Δεν νομίζω ότι θα βρείτε αποδείξεις ενοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νόρμπερτ Χόφμαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών σχέσεων με τους Εβραίους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο επίσκοπος Σέρτζιο Παγκάνο, ο επικεφαλής των Αποστολών Αρχείων του Βατικανού, εξήγησε ότι τα έγγραφα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνουν εκατομμύρια σελίδες, χωρισμένες σε 121 τμήματα, ανά θέμα. Στον χώρο όπου βρίσκονται τα αρχεία μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα έως και 60 ερευνητές και όλες οι θέσεις έχουν κλείσει για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς. Περίπου 150 ερευνητές έχουν ζητήσει πρόσβαση στα αρχεία, μεταξύ αυτών και ορισμένοι από το Μουσείο-Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον. Αυτοί θα εξυπηρετηθούν πρώτοι, μαζί με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης.

«Δεν θα κρίνουμε προς το παρόν. Θα το αφήσουμε στους ειδικούς. Το υλικό βρίσκεται εκεί (…) Θα αφήσουμε τον καθένα να εξάγει τα συμπεράσματά του, αλλά δεν φοβόμαστε. Το καλό (που έκανε ο Πίος) ήταν τόσο μεγάλο που θα επισκιάσει τα λίγα σκοτεινά σημεία», πρόσθεσε ο Παγκάνο.