22 Φεβρουάριος 2020, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2020, 15:01

Covid-19: Η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού μπορεί να φθάνει τις 27 ημέρες

  • Covid-19: Η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού μπορεί να φθάνει τις 27 ημέρες
    Φορώντας προστατευτική μάσκα μια γυναίκα διασχίζει έναν σχεδόν άδειο δρόμο στο Πεκίνο (φωτ.: EPA/ROMAN PILIPEY)

Κάθε μέρα που περνάει πέφτει φως, όλο και περισσότερο, στο πώς μεταδίδεται και πώς λειτουργεί ο νέος κορονοϊός Covid-19. Η περίπτωση 70χρονου στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μολύνθηκε από τον Covid-19, αλλά δεν παρουσίασε συμπτώματα παρά μόνο 27 ημέρες αργότερα, δείχνει ότι τελικά δεν ισχύουν τα όσα γνώριζαν έως σήμερα για την επώασή του οι επιστήμονες, δηλαδή πως είναι 14 ημέρες. Και αυτό δεν είναι καλός οιωνός.

Μια μεγαλύτερη περίοδος επώασης θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχει επεκταθεί έξω από την Κίνα.

Ο άνδρας, του οποίου ανακοινώθηκε μόνο το επίθετο, Τζιάνγκ, μετέβη στις 24 Ιανουαρίου με το αυτοκίνητό του στη Σενόνγκτζια, στη βορειοδυτική Χουμπέι. Είχε εμφανίσει πυρετό τέσσερις μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό. Ο άνδρας κόλλησε από την αδερφή του που διαμένει στο Εζού, στην επαρχία Χουμπέι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ