21 Φεβρουάριος 2020, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 20:45

Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την Ιντλίμπ

  • Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την Ιντλίμπ
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA / Anatoly Maltsev)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία. Και οι δύο διατύπωσαν την προσήλωση τους στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να τεθούν υπό έλεγχο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Ακόμη, επισήμανε στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι δύο πλευρές, πάντα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και συζήτησαν και για την κατάσταση στη Λιβύη. Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. «Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας. Οι δύο πρόεδροι, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / TASS.