21 Φεβρουάριος 2020, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 15:27

Βίαια επεισόδια στην Ουκρανία για τον επαναπατρισμό ασθενών με κορονοϊό!

Εκατοντάδες κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Νόβι Σαντζάρι συγκρούστηκαν την Πέμπτη με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη νοσηλεία στο τοπικό νοσοκομείο 45 Ουκρανών και 27 ξένων πολιτών (στην πλειοψηφία τους από χώρες της Λατινικής Αμερικής) οι οποίοι βρίσκονταν στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του νέου κορονοϊού.

Η μικρή πόλη της κεντρικής Ουκρανίας είναι ανάστατη, αν και στη χώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

Οι κάτοικοι, που φοβούνται για την εξάπλωση του ιού, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ένα τεθωρακισμένο είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και μόλις αργά τη νύχτα τα πούλμαν (με αρκετά σπασμένα τζάμια) με τα 72 άτομα κατάφεραν να προσεγγίσουν την είσοδο του νοσοκομείου. Πληροφορίες του Interfax αναφέρουν ότι συνελήφθησαν 24 άτομα και ότι τραυματίστηκαν δέκα, εννέα αστυνομικοί και ένας πολίτης.

Η υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Ζοριάνα Σκαλέτσκα ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης θα μπει και αυτή σε καραντίνα για 14 μέρες. «Συγκλονίστηκα από τον πανικό, την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις», τόνισε. Στην πόλη βρέθηκαν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη – και οι δύο καταδίκασαν τα επεισόδια.