21 Φεβρουάριος 2020, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 14:27

Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στα αναδρομικά των συνταξιούχων

  • Πώς θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τη μείωση προκαταβολής φόρου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Την άμεση κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικές συντάξεις και δεν τις είχαν δηλώσει στην εφορία προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη ανέφερε ότι με νέα διάταξ στον φορολογικό κώδικα θα προβλέπεται διορθωτική τροποποίηση για την πράξη προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου.

Χιλιάδες συνταξιούχοι που έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικά σημειώματα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματά τους από συντάξεις που δεν δηλώθηκαν στην εφορία όταν εισπράχθηκαν, κυρίως από το 2013 και μετά.

Σε παρέμβαση του, ο προεδρεύων του Σώματος, βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για τραγικά λάθη που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος εμφανίστηκε να χρωστά στην εφορία 11.500 ευρώ, ενώ το οφειλόμενο ποσό ήταν μόλις 140 ευρώ.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα», και τόνισε ότι με τη διορθωτική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών –και θα έχει αναδρομική ισχύ– θα διορθωθούν τα προβλήματα αυτά, χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα προσφυγής του πολίτη στη Δικαιοσύνη.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.