21 Φεβρουάριος 2020, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 13:32

Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ «Σμύρνη, το αστέρι του Λεβάντε»

  • Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ «Σμύρνη, το αστέρι του Λεβάντε»

Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Σμύρνη, το αστέρι του Λεβάντε – Λεβαντίνοι, Έλληνες, Αρμένιοι και εβραίοι του Τούρκου συγγραφέα Μπουλέντ Σένοτζακ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, παρουσία του συγγραφέα, του δημάρχου Κονάκ της Σμύρνης Αμπντούλ Μπατούρ και του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τσεϊλάν.

Το βιβλίο σκιαγραφεί την ιστορία της Σμύρνης από τον 17ο αιώνα μέχρι το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 20ού.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην οικονομική ζωή, το εμπόριο και τη βιομηχανία, στις τράπεζες, στις εταιρείες ταχυδρομείων και τηλεγράφου, στα σχολεία και τα ιδρύματα υγείας, στους χώρους λατρείας, ακόμη και στη μασονική αδελφότητα. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις μειονότητες και στους ξένους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους, τους Έλληνες τους εβραίους, καθώς και στον Σαμπατάι Λεβί και τους οπαδούς του. Το τρίτο μέρος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακωχή του Μούδρου και σε άλλα γεγονότα έως το 1920. Παράλληλα, υπάρχει ευρετήριο ονομάτων και όρων.

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τσεϊλάν υπογράμμισε ότι η Σμύρνη όπως και η Θεσσαλονίκη είναι πόλεις γεμάτες «ελπίδα και ομορφιά» και, υιοθετώντας την άποψη του εκδότη του βιβλίου, επισήμανε ότι «μην ξεχνώντας την ιστορία μας μπορούμε να κάνουμε σχέσεις ειρηνικές και αδελφικές». Αφού ανέφερε ότι η Σμύρνη «συνεχίζει να μας μαγεύει με την πολυπολιτισμικότητά της και την ταυτότητά της», όπως επίσης «η Θεσσαλονίκη, με την πολυπολιτισμική της ιστορία» είναι μια «ιδιαίτερα σημαντική πόλη», συνέχισε λέγοντας πως «την τελευταία περίοδο στη Σμύρνη και τη γύρω περιοχή καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανακαίνιση των ναών που ανήκουν στη χριστιανική και την εβραϊκή θρησκεία, καθώς και στο να βγουν στο φως τα κτίσματα της κλασικής εποχής. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες αξίζουν τον έπαινό μας. Προσκαλώ όλους τους Έλληνες φίλους μας να επισκεφτούν την περιοχή και να δουν τις εργασίες που γίνονται εκεί. Θα ήθελα να σας πω, ότι περιμένω και από τους διοικούντες της Θεσσαλονίκη να επιδείξουν την ίδια προσπάθεια για την διαφύλαξη της τουρκικής και μουσουλμανικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς και για την ευτυχία και την ευημερία των συμπολιτών τους που ακόμη και σήμερα διατηρούν αυτή την ταυτότητα».

Ο δήμαρχος του Κονάκ της Σμύρνης Αμπτούλ Μπατούρ τόνισε ότι «το βιβλίο του Μπουλέντ Σένοτζακ «μας μαθαίνει τη ζωή την καθημερινότητα της Σμύρνης από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα». «Μας μεταφέρει με πολύ ωραίο τρόπο τη ζωή της Σμύρνης εκείνης της εποχής, σαν να βρισκόμαστε σε ένα τούνελ χρόνου» πρόσθεσε, και υπογράμμισε ότι για πολλά χρόνια «δυστυχώς δεν υπήρξε συνείδηση της ιστορίας της Σμύρνης, [καθώς] πολλά από τα παλιά λεβαντίνικα σπίτια δεν υπάρχουν», όπως επίσης και άλλα κλασικά κτίρια που σαρώθηκαν μετά την ανοικοδόμηση της δεκαετίας του 1950.

«Έχω γράψει τέσσερα βιβλία, έχω λάβει μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις και πάνελ, αλλά σε καμία από αυτές δεν θυμάμαι να έχω συγκινηθεί όσο σε αυτή την εκδήλωση» τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου Μπουλέντ Σένοτζακ. Κι αυτό, «διότι η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση ενός βιβλίου που μιλάει για τη Σμύρνη και έχει και μια ιδιαιτερότητα ότι παράλληλα είναι μια εκδήλωση που ενδυναμώνει την ελληνοτουρκική φιλία».

«Αυτή είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη. Κάθε φορά αυτή η πόλη με τραβάει και πιο πολύ, με το λιμάνι την προκυμαία της την Άνω Πόλη, όλα αυτά που δίνουν μια αίσθηση σαν να βρίσκομαι στη Σμύρνη. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, αυτή η πόλη με κάνει να ζω και διαφορετικά αισθήματα» είπε.

Ο Τούρκος συγγραφέας αναφέρθηκε στο «Ίδρυμα Ανάπτυξης της Οικονομίας του Αιγαίου», του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και είχε θέσει ως στόχο του «να γίνει η Σμύρνη το φωτεινό άστρο της Μεσογείου», και πρόσθεσε: «Μέσα στα 25 αυτά χρόνια έγιναν σπουδαία πράγματα. Η πόλη έχει φτάσει στο σημείο να πλησιάζει να γίνει το αστέρι της Μεσογείου».

Εκ μέρους των εκδόσεων «Επίκεντρο» ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος ανέφερε ότι το να γράφεται από έναν Τούρκο συγγραφέα ένα βιβλίο για τη Σμύρνη, ίσως ακούγεται ως μια ιδέα που «μπορεί να μοιάζει σε κάποιους προκλητική. Απαντάμε: Είναι μια πρόκληση γεμάτη θετική ενέργεια».

Ο Π. Παπασαραντόπουλος παρέθεσε τα λόγια του Ηλία Βενέζη, τα οποία φιλοξενεί αυτούσια ο Τούρκος συγγραφέας στο βιβλίο του: «Χωρίς να παραμελήσουμε την ιστορία μας μπορούμε να προωθήσουμε την αδελφοσύνη των λαών, ως εξής. Θα βάλουμε σε μια ζυγαριά όλα μας τα βάσανα… σε μια άλλη ζυγαριά θα βάλουμε την αγάπη μας για την ειρήνη και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να μην ξαναπολεμήσουμε...».

«Η ευχή του συγγραφέα είναι αυτή. Θέλει να γίνει ξανά η Σμύρνη το 2020 το αστέρι της Μεσογείου. Το πώς θα γίνει, μας το λέει στο βιβλίο» κατέληξε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.