21 Φεβρουάριος 2020, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 09:56

Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: ert.gr)

Τη διαβεβαίωση ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας στο euronews, προανήγγειλε και την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αρχικά από τις ENI/Total, και στη συνέχεια από τις Exxon/Qatar Petroleum.

Η γαλλοϊταλική κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις τον Απρίλιο, στο οικόπεδο 6.

«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων», σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αναφερόμενος στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με το Ισραήλ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, τόνισε ότι μέλημα της Κύπρου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο. Σχολιάζοντας δε αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil, ο Κύπριος υπουργός εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια για η ευθυγράμμιση των συμφερόντων.