21 Φεβρουάριος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 09:12

Θυελλώδης Σύνοδος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας

  • Θυελλώδης Σύνοδος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (φωτ.: European Union / Dario Pignatelli)

Σε αδιέξοδο βρίσκονται προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών, οι συζητήσεις ήταν μαραθώνιες και ανέδειξαν το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών· στον πρώτο προϋπολογισμό μετά το Brexit (η Βρετανία συνεισέφερε με περίπου 75 δισ. ευρώ) οι προτάσεις του Συμβουλίου απέχουν κατά πολύ από αυτές της Κομισιόν και, κυρίως, της Ευρωβουλής.

Το χάσμα μεταξύ των προτάσεων υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως η ΕΕ δεν θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες και κατ’ επέκταση τις φιλοδοξίες της, παρά την απώλεια της βρετανικής συνεισφοράς, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές που πρέπει να ξεπεραστούν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο υπάρχουν αξιωματούχοι που προτείνουν οι συνομιλίες να συνεχιστούν και το σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, είχε κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πρόταση.

Η θέση της Ελλάδας
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Μάλιστα, επισήμανε ότι οι περικοπές στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

Ειδική αναφορά έκανε και στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες.

Επίσης, αν και τόνισε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, πρόσθεσε ότι στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα και εξήγησε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα.

Για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ανέφερε ότι είναι σημαντικό, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε δε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Τι είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίζει τα όρια των δαπανών για την περίοδο των επόμενων επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της Ένωσης.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός πρέπει να συμβαδίζει με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή της πρότασης για τον νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Όταν το Συμβούλιο καθορίσει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.