20 Φεβρουάριος 2020, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 23:01

Η Πορτογαλία προχωρά προς την αποποινικοποίηση της ευθανασίας

  • Η Πορτογαλία προχωρά προς την αποποινικοποίηση της ευθανασίας
    Πολίτες παρακολουθούν τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την αποποινικοποίηση της ιατρικά υποβοηθούμενης ευθανασίας στην πορτογαλική Βουλή, στη Λισαβόνα (φωτ.: EPA / MARIO CRUZ)

Σειρά νομοσχεδίων που ανοίγουν το δρόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Πρόκειται για πέντε νομοσχέδια που εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από αριστερούς και κεντρώους βουλευτές. Ένα από αυτά κατατέθηκε από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και καθορίζει «τις ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μη αξιόποινης ευθανασίας».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά αποποινικοποιεί την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία, εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 10 αποχές.

Παρόμοιες προτάσεις του Μπλοκ της Αριστεράς, του κόμματος PAN, των Πρασίνων και ενός φιλελεύθερου βουλευτή επίσης εγκρίθηκαν. Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει να συντηχθούν σε ένα μοναδικό κείμενο, που θα υποβληθεί κατόπιν προς μια τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Ο νόμος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας» είπε η Σοσιαλίστρια βουλευτίνα Ιζαμπέλ Μορέιρα, στην αρχή της συνεδρίασης.

Διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου

Με την παραπάνω άποψη διαφωνούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και Πορτογάλοι που διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων που αντιτίθενται στην ευθανασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στη ζωή, όχι στον θάνατο». «Το ζήτημα της ευθανασίας ορίζει το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα θέλαμε να ζήσουμε: εκείνου που φροντίζει ή εκείνου που προτείνει τον θάνατο», εκτιμά ο Αλφόνσο Βιρτουόζο, ένας δικηγόρος 23 ετών.

Η Καθολική Εκκλησία, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως και το εθνικό Συμβούλιο Ηθικής των Επιστημών της Ζωής, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που συνδέεται με το κοινοβούλιο, αντιτίθενται στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποδέχεται τη διακοπή της θεραπείας σε ορισμένες απεγνωσμένες καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν έχει ανοικτά πάρει θέση στο θέμα, όμως, ως ένθερμος καθολικός, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.