21 Φεβρουάριος 2020, 23:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 23:28

Επιστήμονες του ΑΠΘ δημιούργησαν εφαρμογή που προβλέπει αν ο ασθενής θα πάθει κολπική μαρμαρυγή

  • Τρία παιδιά με Covid-19 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης σε 48 ώρες
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Η ψηφιακή τεχνολογία και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στον τομέα της καρδιολογίας συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και στη μείωση έως και 50% των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο. Σήμερα υπάρχουν εφαρμογές για έξυπνα κινητά που όχι μόνο υπενθυμίζουν στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρει τα φάρμακά του, αλλά τον βοηθούν να αναγνωρίσει τις ενδείξεις που αποτελούν πρόαγγελο επιδείνωσης της κατάστασής του ώστε να απευθυνθεί στον γιατρό.

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στην Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, μπορεί να αναλύσει τμήματα καρδιογραφήματος και να προβλέψει την πιθανότητα να πάθει ο ασθενής κολπική μαρμαρυγή.

Μάλιστα η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες οι οποίες θα είναι υποψήφιες προς βράβευση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών των Πανελληνίων Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως πολλές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης του ασθενούς με τον γιατρό του ή με το σύστημα υγείας. Επίσης μέσω των εφαρμογών αυτών μπορούν να δοθούν στον ασθενή οι πρώτες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει αλλά και να τον εκπαιδεύσουν για αυτά.

«Η πιο συχνή αιτία εισαγωγής απορρυθμισμένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι το ότι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Σκεφτείτε έναν ασθενή 70 χρόνων που πρέπει να παίρνει 18 χάπια την ημέρα – για το σάκχαρο, για τη χοληστερίνη, για την καρδιά κτλ. Στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική έχουμε φτιάξει μια τέτοια εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η εφαρμογή αυτή, μέσω κινητού, υπενθυμίζει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει καθημερινά. Του θυμίζει να παίρνει τα φάρμακά του και επίσης έχει έναν έξυπνο αλγόριθμο που του υπενθυμίζει τα σημεία τα οποία αποτελούν τους προάγγελους επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται στη φάση της κλινικής αξιολόγησης» πρόσθεσε ο Β. Βασιλικός.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50% οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, τονίζοντας παράλληλα «ότι κάθε ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο κοστίζει 230 ευρώ, ενώ το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται 1.200 ευρώ».

Ο Β. Βασιλικός ανέφερε ακόμη ότι η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει και μια εφαρμογή η οποία, με αλγόριθμο που αναλύει ένα κομμάτι του καρδιογραφήματος του ασθενούς και με μια πολυσύνθετη μαθηματική ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να προβλέψει κατά πόσο αυτός ο ασθενής θα πάθει κολπική μαρμαρυγή ή όχι. «Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα είναι μάστιγα για την κοινωνία μας και είναι μια αρρυθμία η οποία σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα, εγκεφαλικά επεισόδια κτλ. και καταστρέφει την ποιότητα ζωής. Η εφαρμογή αυτή έχει επιλεγεί στις πέντε καλύτερες προς βράβευση στο επερχόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη» επισήμανε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αγγέλα Φωτοπούλου.