20 Φεβρουάριος 2020, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 21:15

Αντιβιοτικά και κίνδυνος γέννησης παιδιού με σοβαρές ανωμαλίες

  • Αντιβιοτικά και κίνδυνος γέννησης παιδιού με σοβαρές ανωμαλίες
    (Φωτ.: pixabay.com)

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρές ανωμαλίες, ιδίως στην καρδιά, αν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η μητέρα του είχε πάρει μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιβιοτικών, τα μακρολιδικά, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Γι' αυτό τα εν λόγω αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με πολύ προσοχή στις εγκύους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο κίνδυνος των μακρολιδικών αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερος από ό,τι των πενικιλινών κατά την κύηση.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρουθ Γκίλμπερτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία για 104.605 παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια μετά τη γέννησή τους, καθώς επίσης και 82.314 παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει μακρολιδικά αντιβιοτικά ή πενικιλίνες πριν από την εγκυμοσύνη. Στην πρώτη ομάδα, 8.632 μητέρες είχαν πάρει μακρολιδικά αντιβιοτικά στη διάρκεια της κύησης και 95.973 είχαν πάρει πενικιλίνες. Αντίστοιχα, είχαν γεννήσει 186 και 1.666 παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες (εκ γενετής παραμορφώσεις και βλάβες).

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση μακρολιδικών αντιβιοτικών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο γέννησης μωρού με σημαντικό σωματικό ελάττωμα (28 περιστατικά ανά 1.000 τοκετούς έναντι 18 ανά 1.000 για τις πενικιλίνες) και ειδικότερα στην καρδιά (11 έναντι 7 επτά περιστατικά ανά 1.000 τοκετούς). Επίσης, ελαφρώς αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για παραμορφώσεις των γεννητικών οργάνων (πέντε περιπτώσεις ανά 1.000 γεννήσεις στα μακρολιδικά αντιβιοτικά έναντι τριών ανά 1.000 στις πενικιλίνες).

Δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος νευροαναπτυξιακής διαταραχής (αυτισμού, επιληψίας, ΔΕΠΥ κ.ά.), ούτε αυξημένος κίνδυνος αν η λήψη των μακρολιδικών είχε γίνει στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Τα μακρολιδικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιροθρομυκίνη κ.ά.) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων βακτηριακών λοιμώξεων και είναι από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα κατά την εγκυμοσύνη στις αναπτυγμένες χώρες, ιδίως όταν οι ασθενείς εμφανίζουν αλλεργία στην πενικιλίνη. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, τέσσερα πρόσθετα παιδιά γεννιούνται με κάποιο καρδιαγγειακό ελάττωμα για κάθε 1.000 παιδιά που εκτίθενται ως έμβρυα στα μακρολιδικά αντιβιοτικά.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονται τα μακρολιδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά αντιβιοτικά. Οι γυναίκες δεν πρέπει όμως να σταματήσουν μόνες τους να παίρνουν τα αντιβιοτικά που χρειάζονται, επειδή οι λοιμώξεις που δεν θεραπεύονται αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το αγέννητο μωρό», υπογράμμισε η δρ Γκίλμπερτ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.